Pjesė šmaikščiai nagrinėja paties teatro kūrybinį procesą: autoriaus, režisieriaus ir aktorių tarpusavio santykius bei egzistavimo scenoje principus. Žiūrovas tampa šio teatro viduje verdančio gyvenimo liudininku, rašoma Menų spaustuvės pranešime.

Pasak režisieriaus, nors visai pjesei pastatyti pritrūko lėšų, ir žiūrovai išvys tik jos dalį, kūrybinė komanda buvo pribrendusi kitokiam teatriniam įvykiui, kurį režisierius vadina reforma. „Tai nėra reakcija į konkrečią situaciją Lietuvos teatre,– sako jis,– greičiau tai vidinė reforma, kurią visi periodiškai turime atlikti sau patiems“. Trylikos aktorių trupė pirmą kartą kuria Menų spaustuvėje – erdvėje, kurią režisierius teigia pasirinkęs kaip palankią dirvą savo reformai dėl to, kad čia „mažiau nusistovėjusių santykių ir įsipareigojimų“.

Pjesės veiksmas vyksta teatre: režisierius vykdo reformą ir užuot naudojęs parašytą pjesę pasiūlo aktoriams improvizuoti pagal paties Pirandello apsakymą. Štai tokia scena ir prasideda Pirandello aprašomo teatro reforma, o tuo pačiu ir režisieriaus Arvydo Dapšio bei jo suburtos kūrybinės grupės kelionė prisijaukinant naują erdvę ir ieškant naujo kontakto su žiūrovu.

Menų spaustuvės užsakymu pjesę išvertė Inga Tuliševskaitė, skaitytojams gerai pažįstama iš Umberto Ecco, Alessandro Baricco kūrinių vertimų. Ir nors šios pjesės kelias į sceną buvo ilgas dėl užsitęsusios Menų spaustuvės rekonstrukcijos ir kitų sunkumų, režisierius teigia, kad mintis pastatyti šią pjesę jo galvoje kirbėjo jau seniai. Šiuo kūriniu jis mėgina atsakyti į daugelį klausimų: ar šiandien dramos kūriniui reikalingas autorius, ar teatras gali pasikliauti vien savo priemonėm, ar žiūrovai gali įtakoti spektaklio, kūrinio kuriamo čia ir dabar, eigą? Taip pat ieško naujų sąlyčio taškų su publika.

Režisierius Arvydas Dapšys šiuolaikinio Lietuvos teatro kontekste išsiskiria sugebėjimu atidžiai įsiklausyti į kiekvieno aktoriaus individualią meninę prigimtį. Režisieriaus siekiamybė – naujame pastatyme leisti aktoriui maksimaliai išlikti savimi ir iš įvairiausių niuansų suausti sudėtingiausio sceninio žmogaus gyvenimo viziją.

Spektaklyje vaidina Eglė Gabrėnaitė, Gediminas Girdvainis, Gintarė Latvėnaitė, Brigita Bublytė, Ineta Stasiulytė, Vaida Būtytė, Ilona Kvietkutė, Ramūnas Cicėnas, Vytautas Rumšas (jaun.), Audrius Bružas, Jokūbas Bareikis, Mantas Vaitiekūnas, Arvydas Dapšys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją