Penktojo atnaujinimo akcentas buvo Aukštaitijos regiono sakralinė dailė, šįkart parodą papildo Žemaitijos (Telšių ir Šiaulių vyskupijų) bažnytinio paveldo kūriniai.

Ekspozicija praturtinta Prano Gudyno restauravimo centro specialistų atgaivintais 17 ir kitų amžių auksakalystės unikumais - liturginiais indais, paveikslų aptaisais, drabužiais, tapybos ir skulptūros kūriniais.

Tarp sakralinių paveikslų savo menine ir istorine verte išsiskiria žymaus 18 amžiaus lenkų dailininko Simono Čechavičiaus monumentali altoriaus drobė, vaizduojanti šv.Ignotą Lojolą.

Kaip BNS sakė Vilniaus paveikslų galerijos vedėjas Vytautas Balčiūnas, 1999 metais atidaryta paroda "Krikščionybė Lietuvos mene" yra atnaujinama du kartus per metus - prieš Kalėdas ir liepos 5 dieną - Mindaugo karūnavimo šventės proga.

Paskutinį - septintąjį kartą šią vasarą parodą papildys eksponatai iš Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių bei iš užsienio atvežti su Lietuvos valstybingumo pradžia susiję dokumentai.

Vienas svarbiausių eksponatų bus iš Berlyne įsikūrusio Prūsijos kultūros paveldo Slaptojo valstybinio archyvo atvežtas laiškas su karaliaus Mindaugo antspaudu.

Paroda "Krikščionybė Lietuvos mene" skiriama Kristaus gimimo 2000 metų jubiliejui, Lietuvos karaliaus Mindaugo krikšto (1251 metai) bei karūnavimo (1253 metai) 750 metų sukakčiai ir buvusio parodos globėjo, Šventosios Romos Bažnyčios kardinolo Vincento Sladkevičiaus (mirė 2000 metais) atminimui.

Parodos tikslas - pristatyti visuomenei krikščioniškosios kultūros Lietuvoje grožį, savitumą ir vertę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją