Pirmasis pašto ženklas skirtas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino laiškams (1323 m.). Gediminas – Lietuvos Didysis Kunigaikštis, valdęs šalį apie 1275-1341 metus. Gedimino laiškai yra vieni pirmųjų Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės raštijos paminklų, iš kurių galima spręsti apie politinę, ūkinę ir kultūrinę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės situaciją XIV amžiaus pradžioje.

pasak Lietuvos pašto pranešimo spaudai, iki šių dienų yra išlikę šešių laiškų nuorašai. Laiškai buvo parašyti lotyniškai ir adresuoti popiežiui Jonui XXII bei katalikiškiesiems vakarams, daugiausia vokiečių miesteliams.

Kunigaikštis Gediminas laiškuose pasauliui skelbė, kad kryžiuočiai yra ne krikščionybės skleidėjai, o užkariautojai. Laiškais į Lietuvą buvo kviečiami įvairūs amatininkai, meistrai, specialistai: akmenskaldžiai, malūnininkai, račiai, batsiuviai, ginklų ir sidabro kalimo meistrai, riteriai, ginklanešiai, žemdirbiai, žvejai, pirkliai bei gydytojai iš kitų kraštų. 1323 metų laiškuose pirmą kartą, kaip Lietuvos sostinė, paminėtas Vilnius.

Antrasis pašto ženklas skirtas laiškams į Vilnių – Europos kultūros sostinę 2009. Nacionalinės programos – „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" – ambasadoriai tęsia Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino misiją – skleisti žinią apie Vilnių.

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” tikslas – tinkamai pasirengti ir įgyvendinti kultūros renginių programą, skatinančią Europos bei kitų pasaulio dalių kultūrų dialogą ir toleranciją, iškeliančią kultūrą kaip šiuolaikinės visuomenės vertybę ir miesto varomąją jėgą, išryškinančią Vilnių kaip vieną moderniausių, dinamiškiausių miestų Vidurio ir Rytų Europoje, pasaulyje žinomą šiuolaikinės kultūros traukos centrą, turintį unikalią ir atpažįstamą tapatybę, atvirą naujoms idėjoms bei investicijoms.

Naujieji pašto ženklai bus išleisti lape po 10 serijų su penkiais skirtingais kuponais bei piešiniais ir užrašais lapo pakraščiuose. Kartu išleidžiamas ir pirmos dienos vokas. Pašto ženklų tiražas – po 200 000 ženklų. Juos spausdino „Österreichishe Staatsdrukerei GmbH“ spaustuvė, esanti Austrijoje, Vienoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją