Prieš J.Liniauską sąjungoje nuo 1994 metų dvi kadencijas pirmininkavo literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

Taip pat suvažiavimo metu buvo paskelbtas ir 20 amžiaus rašytojų dešimtukas, kurį išrinko patys kūrėjai. LRS nariai į 20 amžiaus rašytojų dešimtuko pirmą vietą įrašė Justiną Marcinkevičių. Po jo seka Salomėja Nėris, Vincas Mykolaitis-Putinas, Vincas Krėvė-Mickevičius, Balys Sruoga, Bernardas Brazdžionis, Maironis, Sigitas Geda, Juozas Tumas-Vaižgantas ir Jonas Aistis.

Geriausių 20 amžiaus rašytojų dešimtuką išrinko patys rašytojai. Apklausoje dalyvavo apie šimtą LRS narių.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto suvažiavimo dalyviams pateiktame dešimties rašytojų sąraše, iš kurio turėtų būti išrinktas laureatas, pagal abėcėlę buvo surašyti šie kandidatai: Vytautas Bložė, Petras Dirgėla, Ričardas Gavelis, Sigitas Geda, Leonardas Gutauskas, Vanda Juknaitė, Justinas Marcinkevičius, Marcelijus Martinaitis, Sigitas Parulskis ir Renata Šerelytė.

Per suvažiavimą slaptu balsavimu laureatu buvo išrinktas J.Marcinkevičius. Jam buvo įteiktas diplomas ir 10 tūkst. litų premija.

Planuojama, kad 10 tūkst. litų premijos už kūrybinius nuopelnus lietuvių literatūrai bus skiriamos kas 4 metai - per kiekvieną LRS suvažiavimą.

Suvažiavime taip pat pirmą kartą buvo realizuota ir Rašytojų sąjungos įstatuose numatyta teisė turėti garbės narius. Jais tapo lenkų rašytojas Czeslavas Miloszas (Česlovas Milošas) ir latvių poetas bei vertėjas Knutas Skujeniekas.

LRS priklauso 374 nariai, suvažiavime dalyvavo 221 rašytojas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją