1902 metais atvėręs duris muziejus pritraukia iki 10 tūkstančių lankytojų per dieną, bet, siekiant iš turistų surinkti daugiau dolerių, pagaliau nuspręsta iš esmės pertvarkyti muziejų - susigrąžinti jo didybę ir padaryti prieinamus žmonėms faraonų laikų šedevrus.

Šimtmečio proga pirmadienį, gruodžio 9 dieną, Kaire prasideda tarptautinė muziejininkų konferencija, o gruodžio 12 dienos šviesą išvys niekada plačiajai visuomenei nerodyti eksponatai.

Egipto aukščiausioji senienų taryba teigia, kad Kairo muziejuje yra didžiausia pasaulyje Senovės Egipto laikų daiktų kolekcija.

Muziejaus pertvarka jau prasidėjo - tinkuojamas ir dažomas fasadas, numatyta taip pat įrengti naują vidaus apšvietimo sistemą, be to, teks vietoj dabar demonstruojamų 50 tūkstančių eksponatų apsiriboti 5-7 tūkstančiais šedevrų.

Kairo senamiestyje esančio muziejaus restauravimas pradėtas, tačiau tai dar ne viskas - ketinama už 350 milijonų dolerių šalia Gizos piramidžių, miesto pakraštyje, pastatyti visiškai naują muziejų, kuris vadinsis Didžiuoju Egipto muziejumi (Grand Egyptian Museum) ir kuriame bus žmonėms prieinama apie 150 tūkstančių eksponatų.

"Abu muziejai veiks kartu visą laiką, papildydami vienas kitą. Mūsų tikslas - kad lankytojai ilgiau būtų Egipte, kad galėtų apžiūrėti visus muziejus", - sakė buvęs Egipto muziejaus generalinis direktorius Mohamedas Salehas (Mohamed Saleh).

Į naująjį muziejų keliaus labiausiai lankytojus viliojantys eksponatai, tarp jų ir karaliaus Tutanchamono (Tutankhamun), Egiptą XIV amžiuje prieš Kristų valdžiusio ir paslaptingai ir anksti mirusio berniuko, daiktai. Bus perkeltos ir karališkosios mumijos - Senovės Egipto valdytojų palaikai, įsupti į lino marškas.

Iškėlus didelę dalį senienų iš neoklasikinio pastato, liks vietos, kurią užpildys ligi šiol saugyklose dulkėję daiktai. Senasis muziejus bus pervardintas - tai bus Senovės Egipto meno šedevrų muziejus, nes jame, įrengus šiuolaikinėmis technikos priemonėmis aprūpintas ekspozicijas, bus rodomi tik meno darbai, pasakojo Didžiojo Egipto muziejaus projekto narys Mohamedas Goneimas (Mohamed Ghoneim).

Pasak jo, anksčiau vienoje stendo dėžėje būdavo supilta 30 brangakmenių. "Dabar pasinaudodami naujoviška eksponavimo technika, galėsime pateikti vieną brangakmenį, kuris atrodys nepalyginamai įdomiau negu krūva jų", - kalbėjo jis.

Naujojo muziejaus projektui šiemet buvo paskelbtas konkursas. Jį laimėjęs architektas bus paskelbtas 2003 metų sausį, statyba prasidės 2004-ųjų viduryje, o baigsis 2007 metais.

Dabartinį dviaukštį muziejų Kaire projektavęs prancūzas Marselis Durnjonas nemanė, kad iš pradžių 36 tūkstančių eksponatų planuotas pastatas turės jų gerokai daugiau. Be to, anų laikų architektams ir statytojams į galvą nešovė mintis, kad pastatą ardys orą teršiančios gatves užkimšusių automobilių išmetamosios dujos.

Šiuo metu vaikštant po muziejų akivaizdus šeimininkų aplaidumas ir finansavimo stoka. Prastas apšvietimas palubėje vos apšviečia prietemoje centriniame atriume stūksančias karaliaus Amenhotepo III (1387-1350 m. prieš Kristų), jo žmonos karalienės Tėjos (Tyi) bei trijų jų dukterų kalkakmenio statulas. Šią erdvesnę patalpą ratu supa apie 100 mažesnių salių, kurių kampuose be jokios tvarkos sustatytos begalvės statulos, suverstos tuščios eksponatų vitrinos, mėtosi kalkakmenio nuolaužos.

Lankytojai vis dėlto žavisi pamatę Senovės Egipto eksponatus, bet patys pastebi, kad erdvės tokiems nuostabiems daiktams tikrai nepakanka. "Manau, kad naujajame muziejuje prie piramidžių bus geriau", - sakė lankytoja prancūzė Nadin Bourdin.

Kai kurie užsieniečiai skundžiasi, kad, sumokėję prie įėjimo po 20 Egipto svarų (apie 15 litų), dar turi mokėti eidami į sales ar papildomai už teisę fotografuoti, bet be blykstės, kai egiptiečiams įėjimo bilietas tekainuoja tik du svarus.

"Manau, kad turėtų būti vienas įėjimo bilietas ir dar kitas už įsinešamą fotoaparatą", - sakė iš Indijos atvykęs 35 metų turistas Obeidas Quraighi, grožėdamasis karaliaus Ramses V statula.

Faraonų mumijas norintis pažiūrėti užsienietis moka dar 40 svarų, o egiptietis - 5 svarus.

Muziejaus viduje po truputį pradėta tvarkytis naujoviškai. Pasak kultūros ministro Faruko Hosnio, kai kuriose vitrinoje įvestas vidaus apšvietimas, atnaujinta restauravimo laboratorija. Šiuo metu pagaliau pradėtas svarstyti finansavimo klausimas.

"Anksčiau atnaujinimui nebuvo skiriama jokio papildomo finansavimo. Darydavome tai iš senienų tarybos lėšų ar privačių investuotojų", - skundėsi buvęs direktorius M.Salehas, bet paminėjo, kad prieš dešimtį metų buvo įrengtos patalpos su oro kondicionavimu. Jose lankytojams rodomos karališkosios mumijos, karaliaus Tutankhamono lobiai, vienas jų - kvapą gniaužianti 11 kg auksinė kaukė, senovės Egipto brangakmeniai.

Tik pastačius naują muziejų jo eksponatams bus parodyta pagarba, kurios jie tikrai verti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją