Ta diena atėjo!

Vilniaus Užupio Respublika, švęsdama jau 11-ąjį gimtadienį, šiandien trečią popiet atidarys muitinės postus. Norintys atvykti į šį mielą ir šiek tiek keistą rajoną turės įsigyti vizas. Tik neišsigąskite, nes čia vienintelė šalis pasaulyje, kur leidimas įeiti ar įvažiuoti tekainuos šypseną.

Užupis kasmet nustebina pasaulį gimtadienio šventės metu skirdamas garbės pilietį. Juo jau buvo ne vienas žymus asmuo - Jonas Mekas, praėjusiais metais - Kolumbijos sostinės Bogotos buvęs meras Antanas Mockus.

Pasak Užupio Respublikos prezidento Romo Lileikio, garbės piliečiais renkami tie žmonės, kurie nusipelnę Užupiui, pasauliui ir kurie čia yra apsilankę. „Šiemet tikriausiai garbės piliečiu bus paskelbtas Vytautas Kernagis. Maestro ne kartą dainavo Užupio himną, jis atidengė mūsų Angelą. Šis žmogus nepaėmė nė vieno cento už koncertus, kuriuos surengė Užupyje. Jis mylėjo Užupį, o mes - jį", - tvirtino prezidentas.

Šią ypatingą dieną bus pasirūpinta ir šventės dalyvių saugumu - gatvėmis dardės geltonas Užupio „Sheriffo" automobilis.

O Vilnele plauks tūkstančiai Užupio moksleivių išlankstytų laivelių, kuriuose jie surašys savo palinkėjimus ir prašymus sostinės valdžiai.

Užupio Respublikos prezidentas Romas Lileikis neslėpė, kad šiemet iškilo problemų, kurios vos neužgožė „Neprigulimybės" dienos. Gyventojus nustebino ir papiktino užmojai parduoti šiame rajone esančią biblioteką, kuriai pats Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas dar prieš Naujuosius žadėjo 1,5 milijono litų. Anot Užupio Respublikos prezidento, ypač skaudu, nes biblioteka šiemet labai svarbi - gimtadienio šventė pavadinta „Elementorius".

„Iš elementoriaus pažįstame pasaulį būdami maži, o kur rasi elementorių, jei ne bibliotekoje", - sakė jis. Net muitinės postuose dalijamos vizos bus knygos. Per šį gimtadienį Užupyje ne tik skambės juokas per „pradinukų valandas" ir bus deklamuojama poezija. Užupio gatves su trenksmu ir garsu "okupuos" nacionalinės eisenos paradas, kuris atvykusius stebins nematytais vaizdais.

„Neprigulimybės" šventimą pusę septynių vakare vainikuos iškilmingas koncertas aikštėje prie Angelo, kurio metu savo kūrinius atliks žymūs dainininkai - Aistė Smilgevičiūtė, Jurga, „Pieno lazeriai" ir kiti atlikėjai. Jie, kaip ir įprasta Užupyje, už pasirodymus nepaprašė honorarų, todėl ir koncertas niekam nieko nekainuos.

Dar vienas gimtadienio stebuklų - iš senosios vandens kolonėlės prie Angelo pradedantis bėgti alus. Jis, tikėtina, pasirodys ir šiemet. „Tai priklauso nuo gamtos sąlygų, būna ne alaus metų. Kaip šiemet bus - nežinau, bet visą gimtadienį prie kolonėlės kas nors budi laukdamas alaus", - apie paklausų nemokamą alų juokavo R.Lileikis. Jo teigimu, Užupis - dosnus kaip karvė, todėl iš kranelio gali pradėti varvėti ir pienas.

Konstitucija

Užupio Respublika, kaip ir priklauso tikrai valstybei, turi savo Konstituciją. Ji skelbia daug šviesių ir labai paprastų dalykų, pavyzdžiui: žmogus privalo prisiminti savo vardą; žmogus turi teisę nieko nesuprasti; žmogus turi teisę abejoti, bet tai nėra jo pareiga.

Užupis turi ir savo Konstitucijos sieną, ant kurios kaba pagrindinis rajono įstatymas lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis. Šiandien ją papildys lentos su rusiška, lenkiška ir baltarusiška Konstitucijos versijomis.