Penktadienį įvyksianti premjera plėtoja šią vasarą Naujosios dramos akcijos metu parodytą spektaklio eskizą.

Kartu su režisieriumi Gintaru Varnu šį spektaklį kuria savitų teatro menininkų komanda - scenografas Gintaras Makarevičius, daugumai režisieriaus spektaklių kostiumus sukūręs Juozas Statkevičius bei kompozitorius Giedrius Puskunigis, kurio muzika skamba ne viename G.Varno pastatyme.

"Portijos Koglen" personažus įkūnijo įvairių kartų Kauno ir Vilniaus teatrų aktoriai - Viktorija Kuodytė, Birutė Raubaitė, Viktoras Šinkariukas, Dalia Overaitė, Sigitas Šidlauskas, Gytis Ivanauskas, Dainius Svobonas, Ričardas Vitkaitis, Audra Paškonytė, Liubomiras Laucevičius, Daiva Stubraitė ir Aušra Keliuotytė.

Pagrindinį Portijos Koglen personažą vaidinanti V.Kuodytė žiūrovams žinoma iš Eimunto Nekrošiaus spektaklių - Antono Čechovo "Trijų seserų", Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) "Hamleto" ir "Makbeto".

Naujasis G.Varno spektaklis sugrąžina į sceną jau keleri metai nevaidinančią reikšmingus vaidmenis Jaunimo ir kituose teatruose sukūrusią aktorę D.Overaitę.

38-erių metų airių dramaturgės M.Carr pjesė pasakoja apie nenutrunkantį ryšį tarp Portijos ir jos prieš penkiolika metų Belmonto upėje nuskendusio dvynio brolio, kuris trukdo moteriai jausti meilę vyrui, vaikams, tikrovei, dabarčiai ir pačiai sau.

Keltams būdinga mistinė pasaulėžiūra, kurioje riba tarp šiapusinės ir anapusinės tikrovės yra vos įžvelgiama, pjesėje derinama su prigimties ir moralės, aistrų ir visuomenės priimtų normų susidūrimo, iš kartos į kartą pereinančios nuodėmės, kaltės ir atleidimo temomis.

Vieno savičiausių Lietuvos teatro režisierių G.Varno sukurti spektakliai - Alberto Camus (Albero Kamiu) "Svetimas" (1995 metai), Federico Garcia Lorca'os "Publika" (1996 metai), Pedro Calderono de la Barca'os (Pedro Kalderono de la Barkos) "Gyvenimas - tai sapnas" (2000 metai) ir kiti pastatymai tvirtina originalaus teatrališkumo ir gilių įžvalgų į žmogišką prigimtį kryptį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją