Bendravimas vyksta raštais

Buvę bičiuliai ir kūrybos bendraminčiai dabar bendrauja biurokratiškai. Įsakymą atleisti V.Balsį iš darbo A.Baniūnas pasirašė kovo 5 dieną. Dokumentas režisieriui buvo išsiųstas paštu, nes kviečiamas ateiti į teatrą su juo susipažinti neatėjo, sako direktorius.

„Negavau jokio registruoto laiško iš teatro. Kad esu atleistas, sužinojau netiesiogiai – kai man pervedė „atsiskaitymą“. Tiesa, prieš tai buvau gavęs tokio turinio laišką: kadangi vasario 17-27 dienomis neatvykote į darbą, pasiaiškinkite kodėl.

Tuomet Audrius su manimi kalbėjo taip: arba atleidžiu už pravaikštą, arba rašai pareiškimą išeiti savo noru. Tai vertinu kaip spaudimą“, – dėstė V.Balsys.

„Aš turėjau išvykti į komandiruotę į Varšuvą, o teatro meno vadovo nėra, ir aš nežinau, kur jis. Užfiksavome pravaikštą. Pasiaiškinime Balsys rašė, kad sirgo, ėjo tirtis plaučių, tačiau jokios pažymos iš gydytojų, nedarbingumo lapelio nepateikė. Aš tikrai žinau, kad jis buvo išvykęs iš Lietuvos, nors įrodymų neturiu. Tai jau ne pirmas kartas, kai Balsys taip pasielgia, tik anksčiau nefiksavome pravaikštų“, – pripažino, kad pagaliau trūko jo kantrybė, teatro direktorius.

Mažasis teatras yra savivaldybės viešoji įstaiga. „Susiklosčiusi situacija pakenks pačiam teatrui. Kai menininkai ėdasi tarp savęs, kenčia kūrybinio kolektyvo autoritetas, meninė kokybė. Bandėme pokalbiuose atkasti tikrąsias vadovų nesutarimų šaknis, tačiau jos, matyt, slypi labai giliai“, – svarstė teatrines įstaigas kuruojanti Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Jasaitytė.

Pasak jos, Mažojo teatro steigėja savivaldybė konkurso būdu skiria direktorių, o į tai, kaip jis tvarkosi viduje, kištis negali. A.Baniūnas turi teisę atleisti meno vadovą ir apskritai panaikinti tokį etatą.

Svilėsiais pakvipo rudenį

„Neneigiu, kad prasižengiau, bet ar dėl to reikia nubraukti viską, kas buvo padaryta? Repertuare turime gerai lankomų spektaklių, yra tam tikro meninio lygio kartelė, kurios neliks, kai nebus meno vadovo. Mažajame teatre yra tik keturi ar penki etatiniai darbuotojai, todėl biurokratiškai laikytis darbo tvarkos formalumų nebuvo įprasta. Aktorius į spektaklius kviečiame iš kitų kolektyvų, repeticijas turiu derinti prie jų laisvo laiko. Buvau ką tik režisavęs didelį miesto renginį Rotušės aikštėje, norėjau pailsėti. Manau, kad mano atleidimo priežastys – ne pravaikšta“, – įsitikinęs V.Balsys.

Režisierius teigia, kad konfliktas su direktoriumi ėmė bręsti pernai lapkritį. „Nuo manęs buvo slepiama, kokie kviestiniai režisieriai ką statys. Tik atsitiktinai sužinojau, kad teatro direktorius pats „užmarinavo“ mano projektą. Paskui būtų lengva sakyti, kad savivaldybė neskyrė pinigų spektaklio pastatymui. Viršūnė buvo, kai A.Baniūnas parašė raštą Kultūros skyriui, prašydamas įvertinti mano pasirinktą pjesę ir teigdamas, kad ji tinkama tik naktinio klubo programai“, – guodėsi V.Balsys.

Vadina kurorto sąlygomis

Mažojo teatro direktorius sako, kad kol kas negalvoja apie naują meno vadovą. „Tiesą pasakius, Balsys tas funkcijas nelabai ir atlikdavo, rūpindavosi tik savo statomais spektakliais. Jis dabar vaidina nuskriaustą, bet jokio specialaus jo engimo nebuvo. Aš nesikišau į jo menines ambicijas. Tačiau darbinių nesutarimų virtinė vis ilgėjo. Režisierius vėluodavo pateikti savo projektus, o tai stabdydavo kitų žmonių darbus. Nuo 2008 metų pradžios meno vadovo atlyginimas buvo 2048 litai. Labai patogu gauti tokią algą ir gyventi nepersidirbant, eiti į darbą, kada nori“, – priekaištavo A.Baniūnas.

Dabar Mažojo teatro repertuare likę trys V.Balsio spektakliai: „Katytė P.“, „Mokėk – duosiu“, „Tyrimas apie teisybę“. Išvykus gyventi į Olandiją aktorei Linai Kaladytei, trys jo pastatymai – „Nora“, „Ponas K.“, „Frenkė ir Džonis“ nevaidinami. Mažasis teatras turi tik vieną aktoriaus etatą. Į spektaklius vaidinti kviečiami Lėlių, Kauno kamerinio teatrų artistai, daug vaidina pats teatro direktorius A.Baniūnas.

„Aš lengvai nepasiduosiu. Jei teatre neliks meno vadovo, tai bus kūrybinės komandos sunaikinimas. Ar tokia turi būti mano prasižengimo kaina?“ – nelinkęs susitaikyti su savo atleidimu V.Balsys.

Tai jau trečias teatrinis „gaisras“ Kaune. Pernai rudenį Dramos teatrą paliko jo vadovė Ina Pukelytė ir meno vadovas Gintaras Varnas. Pareiškimą išeiti iš darbo vasarį parašė likusio be savo patalpų, praradusio kūrybinį pagreitį bei finansavimą Pantomimos ir plastikos teatro direktorius Arvydas Lebeliūnas.

„Dėl Lebeliūno paskutinis taškas dar nepadėtas. Nesinori prarasti šio teatro visai. Yra planų pakviesti režisierių iš Vroclavo, garsėjančio savo pantomima, pastatyti spektaklį Kaune. Gal tai atgaivintų ir teatrą, ir publikos susidomėjimą juo“, – vylėsi V.Jasaitytė.

Režisierius A.Lebeliūnas įsitikinęs, kad miesto valdžiai nevertėtų iš Pantomimos teatro laukti staigaus spurto, nes nauja mimų karta neužauga taip greitai kaip pomidorai. „Turėjau idėją atgaivinti kolektyvą, todėl surinkau kursą. Būtina rengti pamainą, nes dabartinės trupės aktoriai – jau ne jaunuoliai. Tačiau reikia būti tikram, kad Pantomimos teatras nelaidojamas ir tie studentai turės kur ateiti.“