Šį Vilniaus festivalio Trakų saloje pernai pristatytą spektaklį į teatro sceną perkėlė ta pati kūrėjų grupė - dirigentas Gintaras Rinkevičius, Londone gyvenanti režisierė Dalia Ibelhauptaitė, kostiumų kūrėjas Juozas Statkevičius, britų scenografas Peteris Mumfordas bei jo asistentė Marta Vosyliūtė, britų choreografas Jonathanas Lunnas.

Prieš metus aršiai kritikuotas dėl didelio biudžeto spektaklis intrigavo ne tik senuoju blizgesiu, bet ir naujovėmis.

Efektingiausiame operoje kaukių baliaus epizode J.Statkevičiaus kostiumų vaivorykštę papuošė oro akrobatės viražai.

Pailginus sceną, personažai tarsi priartėjo prie žiūrovų.

Skandalingos sugrįžtuvės

Pagrindinį Rikardo vaidmenį premjeroje atliko Austrijoje gyvenantis tenoras Viktoras Afanasenka, Amelijos - Irena Milkevičiūtė, Renato - jaunas baritonas Dainius Stumbras.

"Esu laiminga, kad spektaklis grįžo į savo namus, - džiaugėsi premjera D.Ibelhauptaitė. - Ir dabar viskas klojosi ne taip sklandžiai, kaip tikėjausi, bet rūpesčius atpirko darbas su kūrybingais artistais ir jo rezultatas".

Pasak režisierės, itin skaudžiu išbandymu visam spektaklio kolektyvui tapo šokas per generalinę repeticiją, kai publika piktybiškai plojo, trypė kojomis ir šaukė "Gėda!" artistams, tausojusiems jėgas premjerai.

"Niekur pasaulyje generalinė repeticija nėra prilyginama visavertei premjerai, - stebėjosi D.Ibelhauptaitė. - Kai perku bilietus už dešimt svarų į repeticiją Londono "Covent Garden", nesitikiu išvysti joje to, kas pateikiama premjerinei publikai už 200 svarų."

Bilietai tirpte ištirpo

"Užtenka atsikelti, ateiti į darbą - ir jau skandalas", - šmaikščiai komentavo incidentą J.Statkevičius.

Jo kūriniai, projektuoti specialiai šiam spektakliui, taip pat sulaukė neįprasto likimo - po renginio Trakuose dalis pasklido po kitus spektaklius, o kai kuriuos teko kapitališkai atnaujinti.

Sklando gandai, kad "Kaukių baliaus" dekoracijos ir kostiumai niokoti sąmoningai.

Bilietai į tris premjerinius spektaklius ištirpo dar prieš kelias savaites.