Paroda atspindi skirtingus tapytojo Aleksandro Vozbino kūrybos etapus. Kūrybinio kelio pradžioje dailininko darbus būtų galima įvertinti kaip savotišką nekonformistinę tapybą, inspiruotą sovietmečio paradoksų. A. Vozbinui didelę įtaką darė ekspresionistinė tapyba.

Jau tada išryškėjo esminiai dailininko bruožai – profesionalizmo siekis, atsiribojimas nuo literatūriškumo, plastinės tapybos meno esmės išryškinimas. Apie 1994 - 1995 m. prasideda naujas A. Vozbino tapybinės evoliucijos tarpsnis, kai svarbiausi tapo abstrakcijos ir poetinio siurrealizmo elementai.

Nuo 2000 m. A. Vozbino gaivališkos energijos kupinas, kovojančių spalvų įtampa grindžiamas drobes keičia ironija dvelkiantys tapiniai. Šie paveikslai formuoja kitokį – meditacinį, o dažnai ir groteskišką santykį su pasauliu.

Anot meno teoretiko prof. Antano Andrijausko, tapytojui Aleksandrui Vozbinui svarbi ne tik potėpio galia, spalvos emocionalumas, spontaniški energingų linijų žaismai, netikėti dažų nutekėjimai, bet ir struktūriniai tapybos principai: pirmiausia kompozicija, harmoningi ar konfliktuojantys tapomų erdvių, linijų, spalvinių dėmių santykiai. Gaivališką dailininko Aleksandro Vozbino prigimtį išreiškiančios drobės savo įtaigia spalvų ir linijų magija žadina dramatiškus žiūrovo išgyvenimus.

Pats dailininkas ypač domisi geopolitika, istorija. Šios temos dažnai atsispindi Aleksandro Vozbino tapyboje. „Individo trapumas lemties akivaizdoje gali būti šiek tiek pasaldintas ironija ir grotesko detalėmis“ - tokį kūrybos moto parodoje pristato A. Vozbinas.

Tapytojas Aleksandras Vozbinas gimė Vilniuje 1958 m. kovo 4 d. 1982 -1988 m. studijavo Vilniaus valstybiniame dailės institute. Nuo 1990 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Tapytojas Aleksandras Vozbinas Lietuvoje ir užsienyje surengė daugiau kaip 30 personalinių ir dalyvavo daugiau nei 300 grupinių parodų. Be tapybos ir pedagoginio darbo, A. Vozbinas imasi ir nepriklausomo parodų kuratoriaus veiklos, tapybos parodomis reprezentuoja Lietuvą užsienyje, organizuoja platų pripažinimą įgijusius tarptautinius plenerus “Soutine dienos”.

A. Vozbinas kūrinių yra įsigyję Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus m. savivaldybė, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, privačios galerijos ir kolekcininkai iš Šveicarijos, Danijos, Švedijos, Vokietijos, Lenkijos, Izraelio, Rusijos, JAV, Jungtinių Arabų Emyratų ir kitų šalių.

Jubiliejinėje Aleksandro Vozbino parodoje eksponuojama daugiau kaip 100 įvairaus žanro kūrinių. Paroda Vilniaus rotušėje veiks iki kovo 31 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją