„Vargonų didybė ir fleitų melodingumas – tai būtent tas derinys, kuris klausytojus turėtų nuteikti pakiliam džiugesiui ir šventiškam susikaupimui.“ – sako atlikėjai.

Klausytojai išgirs garsųjį J.S.Bacho preliudą ir fugą Es-dur, kuris neabejotinai juos užburs savo didybe, puikiai atskleisdamas didžiausių Lietuvoje vargonų galimybes. Jau vien dėl šio tobulo preliudo ir, ko gero, pačios nuostabiausios trigubos fugos Bacho vardą verta aukso raidėmis įrašyti Europos muzikos istorijoje.

Koncerto kulminacija taps puikaus vargonininko iš Marijampolės kunigo Gracijaus Sakalausko Domine, clamavi ad te. Pasak J.Landsbergytės „tai – dramatiškas ir didingas Gavėnios kūrinys, sukurtas 1984 m. Didįjį Penktadienį. Jame sutelktas skausmas, kančia, sovietmečio dvasios sunkumas – daug tamsos, pro kurią veržiasi vilties šauksmas.“ Paskutinė šio kūrinio dalis Post scriptum buvo panaudota A.Digimo filme „Kryžių kalnas“, skirtame Lietuvos krikšto jubiliejui.

Programoje taip pat skambės G.Ph.Telemann, J.S.Bacho, A.Honegger, G.Fauré, M.K.Čiurlionio ir P.A.Genin kūriniai fleitoms solo bei su vargonais ir J.Landsbergytės vargonams transkribuotas M.K.Čiurlionio kūrinys „Vakaro varpai“.

J.Landsbergytė yra viena ryškiausių šiandienos Lietuvos vargonininkių. Vargonus ir muzikologiją studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. L.Digrio ir J.Čiurlionytės klasėse. 1989 m. tapo Kijevo vargonininkų konkurso laureate. Vargonininkės koncertinė veikla driekiasi per daugelį Europos šalių ir JAV. Kaip solistė ir kamerinių ansamblių sudėtyje ji atliko daugybę premjerų, padarė radijo ir CD įrašų. Svarbią vietą atlikėjos repertuare užima modernioji lietuvių vargoninė muzika.

Fleitininkė Žibutė Valkaitytė baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, prof. A.Vizgirdos fleitos klasę. 1995-1996 m. stažavosi Paryžiaus aukštojoje nacionalinėje konservatorijoje pas prof. P.Y.Artaud. Šiuo metu groja Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre ir dėsto fleitos specialybę Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje.

Fleitinininkas Vytautas Oškinis mokosi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje (Ž.Valkaitytės fleitos klasėje). Su mama J.Landsbergyte aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir Vokietijoje. V.Oškinis yra J.Pakalnio pučiamųjų instrumentų konkurso I vietos ir K.Stralio tarptautinio „Young Flutist“ konkurso (Latvija) II vietos laureatas. Tobulinosi meistriškumo kursuose „Fleita Neringoje“, dalyvavo „Lutheran Summer Music akademijoje, Mineapolyje, JAV.

Šis koncertas yra „Muzikos valandos Šv. Jonų bažnyčioje“ rengiamo koncertų ciklo, skirto Tarptautiniams vargonų metams paminėti, dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją