Pirmą mugės dieną – ketvirtadienį tradiciškai laukiami specialistai. Antrą dieną skelbiamas Ilgasis penktadienis, trečią – nekasdienių pasimatymų diena, o sekmadienį daugiausia dėmesio skiriama šeimoms.

Ketvirtadienį taip pat prasidėjo kasmetinė mugė „Mokymasis. Studijos. Karjera“.

Nors, pasak rengėjų, kasmet mugėje žėri po kelias pirmo ryškumo pasaulio literatūros žvaigždes, sparčiai auga lankytojų susidomėjimas sava – lietuvių literatūra. Ne pirmus metus leidėjai pastebi, jog žmonės aktyviausiai labiausiai perka lietuvių rašytojų knygas. Todėl šių metų, paskelbtų Skaitymo metais, mugės tema – lietuvių literatūra.

Savo knygas mugėje pristatys ir autografus dalins būrys lietuvių autorių – ir žinomų jau ne vieną dešimtmetį, ir jaunų, ir išgarsėjusių kitose srityse, tačiau debiutuojančių literatūroje.

Bene garsiausias šiemetinės mugės svečias – pasaulinio garso romanų autorius Johnas Irvingas. Ketvirtadienį vakare jis ketina bendrauti su skaitytojais.

Be to, mugėje dalyvauja už daugiakalbystę atsakingas Europos Komisijos narys rumunas Leonardas Orbanas.

Vėliau kartu su premjeru Gediminu Kirkilu ir Seimo pirmininku Viktoru Muntianu po mugę pasivaikščiojęs svečias gavo dovanų – ne tik lietuviškų, bet ir baltarusiškų knygų. L. Orbaną itin sudomino Mariaus Jovaišos nuotraukų albumas „Neregėta Lietuva“. Jis atidžiai žiūrinėjo albume esančias Lietuvos fotografijas ir klausėsi G. Kirkilo pasakojimo apie mūsų šalį, domėjosi, kada pas mus būna šilta.

Tuo tarpu G. Kirkilui projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ stende teko čiupti į rankas teptuką ir palikti užrašą atminimui. „Niekada negalėjau net susapnuot, jog mano gimtasis Vilnius taps Europos kultūros sostine“, - tokią frazę ir savo inicialus žaliais dažais užrašė premjeras.

Maždaug 200 mugės dalyvių iš šalių įsikūrė trijose parodų salėse. Čia ne tik duris kelioms dienoms atvėrė didžiausias šalyje knygynas, bet ir vyksta parodos, koncertai, susitikimai su lietuvių ir užsienio rašytojais, bus galima išmokti rašyti brailio raštu, kurti haiku, pasigaminti fotoaparatą iš degtukų dėžutės, o su grupės „G&G Sindikatas" nariais – išmokti kurti muziką.

Šių metų mugės naujiena – Diskusijų klubas, kurio idėja brendo kelerius metus.

Mugėje vyks penki klubo renginiai: „Mokslas ir visuomenė: protingų mašinų era, ateities žmogus ir naujos etikos formos", „Ar gera literatūra gali būti politiška?", „XXI a. pasaulio alternatyvos: istorijos pabaiga ar Naujieji viduramžiai?", „Istorikai ir istorinis detektyvas: literatūros laimėjimai ar istorijos mokslo praradimai?", „Lietuvos kodas: tautos kilmė, evoliucija, atsparumo faktoriai ir genetinė tapatybė".

Pokalbius ves televizijos laidų vedėjai Rolandas Maskoliūnas ir filosofas Leonidas Donskis, dalyvaus politikos apžvalgininkai, istorikai, rašytojai, kiti visuomenei pažįstami žmonės.

Atskira programa numatyta mažiesiems skaitytojams. Jau tradicija tapo tik Knygų mugėje veikianti kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą" (kuratorė Sigutė Chlebinskaitė), kurioje rodomas knygos kelias nuo seniausių laikų iki dabar, mokoma įvairių popieriaus gaminimo, knygos įrišimo būdų, iliustravimo technikų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją