LNOBT susiviliojo „Karmen“

Nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) 2008 metais pasiūlys net keturias premjeras, prie kurių savo pirštais ir mintimis liesis ne vienas žinomas užsienio menininkas. Jau vasario 29 d. pamatysime operą rusų kalba pagal Modestą Musorgskijų „Borisovas Godunovas“, prie kurio įnirtingai dirba režisierius Mariuszas Trelińskis (Lenkija), dirigentas Robertas Šervenikas ir scenografas Borisas Kudlička (Slovakija).

Dar po poros mėnesių, balandžio 25 d., žiūrovams bus pristatyti du vienaveiksmiai baletai - „Ugnies paukštė“ ir „Diagilevas. Fantazijos“. Spektaklio „Ugnies paukštė“ choreografas - Uwe Scholz (Vokietija), „Diagilevas. Fantazijos“ – Peteris Anastos (JAV), dailininkė – latvė Ināra Gauja. Abiejų spektaklių dirigentas - Martynas Staškus.

LNOBT taip pat bus pristatyta viena dažniausiai pasaulyje statomų operų Georgeso Bizet „Karmen”, kurią režisuoja Arnaudas Berndas (Prancūzija), jo choreografas - Gianni Santucci (Italija), su atlikėjais dirbs Mary Dibbern (Prancūzija). „Karmen“ premjera numatyta spalio 10 d.

Taip pat tariamasi dėl naujametinės LNOBT premjeros. Svarstoma galimybė statyti G. Donizetti operą „Meilės eliksyras“.

O. Koršunovas stato „Hamletą“

OKT/Vilniaus miesto teatras (OKT) šiais metais žiūrovus kvies į dvi premjeras. Jau balandžio viduryje būsime pakviesti į pernai debiutavusios scenografės Jūratės Paulėkaitės pastatymą, kuris kol kas dar neturi pavadinimo. „Tai – antras žymios scenografės bandymas režisūroje“, - pasakojo OKT rinkodaros vadovas Vygaudas Juknelis.

Pernai kartu su Dainiumi Gavenoniu pristačiusi spektaklį „Kartu“ pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Pupos“, kurioje pinasi lietuvių liaudies pasakų, bibliniai siužetai, šiemet J. Paulėkaitė ėmėsi darbo, kuris remiasi lietuvių ir japonų pasakų motyvais.

Režisierius Oskaras Koršunovas rudenį žada pristatyti du metus brandintą Williamo Shakespeare‘o „Hamletą“. Pasak V. Juknelio, menininkai jau ilgai dirba prie šio darbo, tačiau kol kas neleidžia apie jį kalbėti, o ir pamatyti – tik viena akimi.

Spektakliai pagal žymius kūrinius

Lietuvos Nacionalinis dramos teatras (LNDT) į pirmąją premjerą pakvies šokio mylėtojus. Talentingoji Loreta Juodkaitė kovą pristatys šokio spektaklį, o jai talkins perkusistas Arkadijus Gotesmanas.

Šiais metais LNDT kvies įvertinti, kaip žymių kūrinių veikėjai atgimsta teatro scenoje. Balandį atgims Alessandro Baricco romano „Šilkas“ veikėjai, kurį režisuoja Birutė Mar, o jai talkina dailininkas Artūras Šimonis, džiazo atlikėja Andrė Pabarčiūtė. Sigito Račkio režisuotą Slawomiro Mrozeko „Našlę" LNDT scenoje pamatysime vasaros pirmąjį mėnesį.

Prasidėjus rudens sezonui, teatras pasitiks su Valentino Masalskio premjera „Pasaulio gerintojas“ pagal Thomaso Bernhardo kūrinį. O spalį teatre bus pristatytas Islandijos režisieriaus Baltasaro Kormákuro „Peras Giuntas“, pagal Henriko Ibseno romaną.

R. Tuminas – tarp dviejų teatrų

Šiuo metu dviem teatrams - Maskvos Vachtangovo ir Vilniaus mažajam - vadovaujantis Rimas Tuminas pasakojo, kad, nepaisant darbų krūvio, jis pažadėjęs vieną pastatymą Lietuvoje. Jau kuris laikas vyksta pagal A. Baricco romaną kuriamo spektaklio „Aistrų pilys“ repeticijos, kurį režisierius stato kartu su Arvydu Dapšiu. Jo premjera numatoma kovą. Maskvoje jo dar laukia spektaklio „Troilas ir Kresida“ pastatymas pagal W. Shakespeare‘ą.

Šių metų vasarą taip pat turėtų būti parodytas Jono Vaitkaus spektaklis apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, skirtas „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ progai. Taip pat R. Tumino laukia spektaklis pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę apie Adomą Mickevičių, kuris žiūrovus pasieks tik 2009 metais.

Kauno dramos teatre – keturios premjeros

Permainų metus išgyvenantis Kauno valstybinis dramos teatras (KVDT) ir šiais metais bus darbingas. Pirmoji šių metų premjera jau įvyko sausio 11 d. Spektaklis „Ruzvelto aikštė“ pagal Dea Loher pjesę tapo tarsi režisieriaus Gintaro Varno atsisveikinimas su teatro meno vadovo postu.

2008 metais antrąją teatro premjerą išvysime kovą. Režisierius Raimundas Banionis pakvies į spektaklio pagal Eric-Emmanuel Schmittą „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai" pristatymą.

Balandį teatro scenoje išvysime Vinco Krėvės „Žentą", kurį režisuoja Algimantas Pociūnas. Gegužę žiūrovų laukia dvi premjeros: Arvydo Lebeliūno spektaklis „Juodas strazdas" pagal Adamo Rappo kūrinį bei Vasilijaus Sigariovo „Juodas pienas“, kurį režisuos Antanas Gluskinas.

Operetės suaugusiems ir vaikams

Pasak Kauno valstybinio muzikinio teatro meno vadovo ir Ginto Žilio, šiemet teatras žada tik vieną premjerą - Franzo Leháro operetę „Linksmoji našlė“. Ne kartą Lietuvoje statyto ir pasaulyje gerai žinomą kūrinio imsis G. Žilys, diriguos Julius Geniušas. Spektaklio premjera numatoma balandžio 5 d.

„Kol kas apsiribojame šia premjera. Yra idėjų, minčių apie gastroles, koncertinę programą,“ – kalbėjo G. Žilys. Pasak jo, sunku planuoti metų darbus, nes juos sutrikdyti gali planuojamas teatro scenos įrangos remontas.

Klaipėdos muzikiniame teatre kovo 29 d. išvysime Johanno Strausso operetę „Vienos kraujas“, kurią stato Ramūnas Kaubrys. Gužės 31 d. į teatrą bus kviečiami vaikai, kurie galės išvysti Vladimiro Konstantinovo „Ką senelis pasakys, viskas bus gerai“. Jį režisuoja Gytis Padegimas.

„Kalėdotojai ant ratų“ nesnaus

Remonto reikalaujančio Klaipėdos dramos teatro atstovai kol kas baiminasi kalbėti apie metų premjeras, nes vadina save „kalėdotojais ant ratų“. „Baiminamės dėl benamės teatro padėties, nes nėra, kur repetuoti, nėra aikštelės, galima tik kambarėlyje pjeses su režisieriumi skaityti,“ – pasakojo teatro literatūrinės dalies vedėja Stefanija Galkauskaitė.

Bijodami prognozuoti, kaip seksis repeticijos, teatro atstovai galėjo kalbėti tik apie planuojamus spektaklius. Balandį-gegužę turėtų pasirodyti Rolando Atkočiūno režisuotas spektaklis „Kvailių vakarienė“ pagal Franciso Veberio komediją. Manoma, kad iki birželio režisieriui Povilui Gaidžiui pavyks pastatyti ir E. E. Schmitto „Oskarą ir ponią Rožę“.

Taip pat teatras dėl spektaklio vis dar tariasi su režisieriumi Eimantu Nekrošiumi. Keli režisieriai, tarp jų ir vienas svečias iš Maskvos, jau atsisakė dirbti tokiomis sąlygomis, todėl teatras bijo jų neišpildyti, o ir repeticijų nuoma Žvejų rūmuose ar Muzikiniame teatre gali neatsipirkti.

Šokio spektaklių nepritrūksime

Šokio mylėtojų artimiausia premjera laukia vasario 5 dieną. Nacionaliniame dramos teatre bus parodytas Andželikos Cholinos teatro choreografės Editos Stundytės premjera - šokio spektaklis „Apie tyrąją Erendirą“ pagal G.G. Marquezo novelę „Graudus negirdėtas pasakojimas apie tyrąją Erendirą ir jos nevidonę močiutę".

Pavasarį žiūrovus turėtų pradžiuginti dar dvi premjeros: kovo mėnesį turėtume išvysti Olego Gluškovo (Rusija) šokio spektaklį „Don Kichotas“, gegužę – A. Cholinos pastatymą.

Gyčio Ivanausko teatras šiais metais kol kas žada dvi premjeras, apie kurias dar nedrįsta kalbėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją