Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro istorija prasidėjo 1988-ųjų rudenį, kuomet į Lietuvos valstybinio jaunimo simfoninio orkestro repeticiją Vilniaus universiteto Didžiojoje auloje susirinko pirmieji 45 orkestrantai - daugiausia trečio kurso studentai. 1989 metų sausio 30 dieną įvyko pirmasis orkestro koncertas - būtent nuo šios dienos LVSO skaičiuoja savo metus.

Orkestro muzikantai ir jų meno vadovas bei vyr. dirigentas jau repetuoja netrukus vyksiančio šventinio 19-ojo gimtadienio koncerto programą. Ateinantį penktadienį Kongresų rūmuose skambės didinga P. Čaikovskio simfoninė poema „Manfredas“, o populiarųjį S. Rachmaninovo Trečiąjį koncertą fortepijonui orkestrui dovanos ekstravagantiškas pianistas Aleksandras Paley.

19-ojo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gimtadienio koncertas taps įspūdinga švente visiems šio kolektyvo gerbėjams ir jo meninę veiklą stebintiems bei muzikai neabejingiems klausytojams, rašoma pranešime spaudai.

Orkestro gimtadienio šventė pažymės devyniolika metų veržlaus muzikinio kūrybiškumo – gerokai virš 1000 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, gastrolių metu aplankytos garsiausios Europos ir pasaulio koncertų salės, daugiau negu 10 operos projektų, tarp kurių ir populiariosios „Bohema“ ir „Užburtoji fleita“, kasmet vis gausėjanti orkestro diskografija ir, žinoma, šviesiausios Lietuvos ir pasaulio klasikos žvaigždės Kongresų rūmų scenoje.

19-ojo gimtadienio proga orkestrą sveikins vienas dinamiškiausių ir artistiškiausių mūsų laikų pianistų Aleksandras Paley. Šis muzikas - visapusiška, charizmatiška asmenybė: muzikine įtaiga užburiantis pianistas, kurio „pirštų galiukuose „sudėta“ pasaulio muzikos kultūra persmelkia kiekvieną gyvą nervą“... Ir kritikai, ir muzikos mėgėjai pabrėžia ypatingą A. Paley koncertų energiją, vadindami ją „meteorito blyksniu“, o patį atlikėją – „apsėstuoju“.

Pianistas garsėja ne tik kaip solistas, bet ir dviejų festivalių įkūrėjas – kamerinės muzikos „A. Paley ir draugai“ Moulin D‘Ande, Prancūzijoje, bei Ričmonde, JAV. A. Paley savo aistra vadina muzikinį teatrą – jis ne tik dirigavo W.A. Mocarto „Bastjenas ir Bastjena“, G. Pergolesi „Tarnaitė-ponia“, G. Verdi „Traviata“, bet ir pats suvaidino pianisto Lazinskio vaidmenį U. Giordano operoje „Fedora“.

A. Paley nuolat pabrėžia mėgstąs koncertuoti su Lietuvos atlikėjais, kuriuos jis laiko itin profesionaliais ir talentingais. Atlikėjas išskiria Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą – „mano nuomone, tai vienas geriausių orkestrų Europoje. Puikiai prisimenu koncertą Bazelyje, kuomet pirmą sykį susitikau su šiuo emocionaliu kolektyvu“ – teigė A. Paley. Kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru Vilniaus Kongresų rūmuose jis koncertuoja beveik kasmet.

Artinantis jubiliejiniams 20-iesiems orkestro veiklos metams, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras jau sukūrė savo tradicijas, kurias ištikimai tęsia nuo pirmųjų pasirodymų: orkestro gimtadienio koncertai tapo ne tik švente pačiam kolektyvui, bet ir įspūdingais simfoninės muzikos vakarais visiems orkestro klausytojams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją