Tradicinis nacionalinis jaunųjų dainininkų konkursas kasmet sutraukia apie 20 tūkstančių dainorėlių iš visos Lietuvos. Kol konkurso dalyvius išvystame televizijos ekranuose, jie dar turi praeiti tris etapus: peržiūras mokyklose ar kitose ugdymo įstaigose, atrankas miestuose ir rajonuose, koncertus apskrityse. Praėjusiame konkurse nė vienas mūsų Panevėžio krašto atstovas netapo laureatu. Ar šiemet finaliniame konkurso etape išvysime dainininkų iš Panevėžio?

Varžysis 35 atlikėjai

Šiuo metu Lietuvoje vyksta trečiasis „Dainų dainelės“ etapas. Panevėžyje, Vytauto Mikalausko menų mokykloje, jis bus organizuojamas vasario 8-ąją. Čia varžysis 35 solistai ir ansambliai iš Pasvalio, Kupiškio, Biržų, Rokiškio, Panevėžio miesto ir rajono.

Garbė zoniniame ture atstovauti Panevėžiui suteikta dešimčiai solistų ar ansamblių. Daugiausia atstovų bus iš Panevėžio Vytauto Mikalausko menų mokyklos. Tai - solistai

Ugnius Mikaliūnas, Rimgailė Knapkytė, Benas Muraška ir Sandra Mataitytė bei du mergaičių vokaliniai ansambliai. Į 3-iąjį etapą pateko ir Jono Grubliausko giedojimo ir dainavimo studijos atlikėja Dovilė Miliškevičiūtė, Paulius Renatas iš „Žemynos“ vidurinės mokyklos, V.Žemkalnio gimnazijos moksleivė Elena Šataitė bei Juozo Balčikonio gimnazistė Viktorija Veilentaitė.

Panevėžio rajono konkurse dalyvavo 20 solistų ir 9 vokaliniai ansambliai. Žiūri į 3-iąjį etapą išrinko penkis dalyvius. Tai - Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo filialo solistė Martyna Giedraitytė, Velžio gimnazijos solistė Indrė Strolytė, Raguvos vidurinės mokyklos Šilų filialo vokalinis trio, Velžio gimnazijos solistas Germantas Jasiūnas ir Miežiškių pagrindinės mokyklos mergaičių ansamblis.

Rajoniniame Kupiškio konkurse dalyvavo 9 solistai, 3 duetai ir 2 ansambliai. Kas gaus kelialapį į zoninį konkurso turą, sprendė kompetentinga komisija, jos pirmininkė buvo Panevėžio V.Mikalausko menų mokyklos dėstytoja, Panevėžio kolegijos Meno studijų katedros vedėja Edita Sargautytė.

Pasak jos, komisija dirbo taikiai, nesiginčijo, atsižvelgė ir į publikos reakciją. Kelialapiai į zoninį konkurso turą skirti Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“ solistei Martynai Čereškevičiūtei, Laurynui Kudijanovui iš Kupiškio muzikos mokyklos, tos pačios ugdymo įstaigos merginų ansambliui, miesto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mišriam ansambliui bei kultūros centro solistei Laurai Tamašauskaitei.

Iš kelių dešimčių atlikėjų į zoninį konkursą Panevėžyje iš Biržų taip pat atvyks penki solistai ir kolektyvai. Laimingaisiais tapo Vlado Jakubėno muzikos mokyklos merginų ansamblis, kitas tos pačios mokyklos mergaičių ansamblis, miesto Muzikos mokyklos solistė Giedrė Didzinskaitė, Pabiržės vidurinės mokyklos merginų ansamblis ir pats mažiausias konkurso Biržuose dalyvis, 6 metukų lopšelio-darželio „Drugelis“ auklėtinis Nedas Simonavičius.

Iš Pasvalio miesto ir rajono mūsų mieste varžysis Živilė Kuodytė iš Petro Vileišio gimnazijos, „Lėvens“ pagrindinės mokyklos auklėtinis Modestas Dulevičius, Ustukių pagrindinės mokyklos mergaičių duetas, solistė Vilita Survilaitė iš Krinčino Antano Vienažindžio pagrindinės mokyklos bei Pasvalio muzikos mokyklos trio.

Trūksta valdžios dėmesio

Praėjusiame konkurse, vykusiame 2006-aisiais, laureatais tapo 19-os miestų ir rajonų atstovai - 41 solistas arba ansamblis. Net 8 laureatai buvo iš Klaipėdos, 6 - iš Vilniaus, po 3 iš Kauno, Ukmergės, Visagino, po 2 - iš Druskininkų, Mažeikių, Šiaulių, Utenos. Deja, tarp laureatų nebuvo nė vieno mūsų krašto atlikėjo ar kolektyvo.

Be to, kitų regionų mokytojai parengė net po kelis laureatus. Pavyzdžiui, visaginietė Vita Pimpienė ir vilnietis Artūras Novikas parengė po 3, klaipėdietės Regina Vindžigalskienė ir Aušra Malinauskienė - po 2 laureatus.

Dalija Latvėnienė, Pradinės mokyklos muzikos dėstytoja bei ikimokyklinio ugdymo mokyklėlės „Strazdanėlės“ vadovė, buvo atvira: „Aš dalyvauju atrankos vertinimo komisijoje, tačiau konkursui atlikėjų neruošiu. „Dainų dainelė“ - konkursas, kuriame susirenka geriausi iš geriausių. Jam reikia ruoštis atsakingai ir ne mėnesį. Kita vertus, trūksta miesto vadovų, Švietimo skyriaus dėmesio. Patikėkite, aš asmeniškai neturiu mokykloje papildomo ugdymo valandų, o už dyka dirbti nebenoriu. Taip pat mąsto ir daugelis mano kolegų. Reikia tik galvą nulenkti prieš tuos pedagogus, kurie dar ryžtasi aukotis.“

Reikia kurti infrastruktūrą

Keturis solistus - tris iš Panevėžio, vieną iš Pasvalio į zoninį atrankos turą atvedusi E.Sargautytė tikina, kad ji dažnai galvojanti, jog ši tema verta diskusijos. „Mes už tai papildomo atlygio negauname. Sprendimas dalyvauti konkurse - bendras mokytojo ir mokinio susitarimas. Patikėkite, paruošti atlikėją tokio formato konkursui - ne mėnesio ar dviejų darbas. Paruošti apskrities konkursui dalyvį per tris mėnesius - jau pasiekimas, - įsitikinusi pedagogė. - Pavyzdžiui, menų mokykloje vaikus mokome akademinio dainavimo, o „Dainų dainelei“ vien to neužtenka. Turėti gerą balsą - nepakanka. Kai kurie, pavyzdžiui, jaučia scenos baimę. Solistą reikia užauginti, suformuoti jo įgūdžius. Labai žaviuosi mokytojais, atradusius dainingus, talentingus.“

E.Sargautytė mąsto, jog mūsų krašte būtina kurti infrastruktūrą - įkurti konsultacinį centrą, kuriame mokytojas, dar vaikystėje atradęs talentą, „perliuką“, turėtų galimybę konsultuotis su profesionalais. Ji taip pat pastebėjo: „Tuose kraštuose, kuriuose yra didelis tautų maišymasis, yra daug daugiau dainingų, muzikai sutvertų žmonių. Mūsų kraštas tuo nepasižymi.“

Finalas - tris dienas

Ketvirtasis etapas - televizijos konkursas - vyks vasario-gegužės mėnesiais Vilniuje, Lietuvos televizijos studijoje. Ketvirtojo etapo metu bus transliuojama 15 koncertų, juose dalyvaus apie 150 vaikų ir mokinių kolektyvų (solistų ir ansamblių). O baigiamasis, šiemet 18-asis, „Dainų dainelės“ konkurso koncertas vyks Kongresų rūmuose gegužės 30 - birželio 1 dienomis. Jaunuosius dainininkus vertins komisija, jai pirmininkaus profesorius Virgilijus Noreika.

„Dainų dainelė“ pradėta rengti 1974 metais TV redaktorės Aldonos Šemaitytės ir Švietimo ministerijos darbuotojo Antano Gradecko iniciatyva. Skambų pavadinimą sugalvojo TV redaktorė Ina Drąsutienė. Per tuos metus konkursas nuolat keitėsi. Jis - ne tik gerai dainuojančių vaikų pasirodymas ir atranka, bet ir įtempto bei nuoseklaus pedagogų darbo įvertinimas.