Smuikas su etikete "Antonius Stradivarius Cremonensis" buvo parduotas už 608 tūkstančius 750 svarų sterlingų (apie 3 388 000 litų), nors tikėtasi gauti nuo 650 iki 850 tūkstančių svarų.

Smuiką pardavė privatus kolekcininkas, muzikos mokytojas, o nupirko asmuo, dalyvavęs pats aukcione, bet panorėjęs likti inkognito. Dėl smuiko kainos, pradedant nuo 500 tūkstančių svarų, varžėsi tik du dalyviai.

Parduotasis Stradivarijaus smuikas vienas iš keturių parduotų "Christie's" aukcione per pastaruosius ketverius metus. Brangiausiu pasaulyje pirkiniu, parduotu taip pat šiame aukcione, laikomas Antonijaus Stradivarijaus (Antonio Stradivari) smuikas "Kreutzer", parduotas už 947 tūkstančius 500 svarų sterlingų.

Šis italų meistras, gimęs 1644 metais ir dirbęs smuikus Kremonoje nuo 1660 iki pat mirties 1737 metais, buvo pagaminęs nuo 1000 iki 1200 smuikų. Iš viso pasaulyje jų yra likę tik 500. A.Stradivarijus (Antonio Stradivari) gamino instrumentus tokiems didikams kaip Anglijos karalius Jokūbas II (James II), italų Medičiai (Medici).

Parduotasis trečiadienį smuikas nepasižymi spalvinga istorija, bet jis išliko beveik nenaudotas. Per amžius jį savo namuose turėjo žymūs kolekcininkai, vienas jų buvo ir garsusis XIX amžiaus Prancūzijos smuikų meistras Žanas Baptistas Viljomas (Jean-Baptiste Vuillaume).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją