Šiaurės Korėjos dailė mažai rodoma dėl išskirtinės politinės ir kultūrinės šalies padėties. Todėl ši pasaulinė kolekcijos premjera Lietuvoje yra neeilinis įvykis, kuris, kaip tikimės, pritrauks ne tik mūsų šalies, bet ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesį ir sukels nemažą visuomenės susidomėjimą.

Dailės kolekciją, pavadintą Kaesong (senosios Korėjos sostinės, dabartinio pasienio miesto vardas), sudaro 107 aukščiausios meninės kokybės žymiausių šiuolaikinių Šiaurės Korėjos tapytojų kūriniai. Kolekciją sukaupė ir Vilniuje pirmą kartą eksponuoja olandų investicinė bendrovė Springtime Art fondas. Parodos iniciatorius ir kuratorius, vienas iš bendrovės akcininkų Fransas Broersenas.

Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika yra viena uždariausių šalių pasaulyje. Tad Lietuvai suteikta unikali galimybė pirmai susipažinti su šios egzotiškos šalies menininkų darbais. Meno žinovui ir kolekcininkui F. Broersenui su žmona Jurgita bei partneriais – verslininku Bernhardu ten Brinke ir Carstenu Heszu tik po daugybės vizitų į Londone veikiančią šios šalies ambasadą, pokalbių ir derybų, pavyko aplankyti Šiaurės Korėją.

Po poros kelionių, prasidėjusių 2006 m., susipažinus su šiuolaikinio meno padėtimi šalyje, imta supirkinėti meno kūrinius. Pavyko sukaupti dviejų tūkstančių kūrinių kolekciją, palankiai įvertintą „Sotheby’s“ aukciono bei Britų muziejaus Londone ekspertų ir konsultantų. Sudarant kolekciją, vadovautasi išimtinai meninės kūrinių vertės kriterijais.

Vilniuje bus eksponuojami garsių ir nusipelniusių Pchenjano Mansudae galerijai priklausančių menininkų kūryba. Kūrėjai apdovanoti įvairiose Azijos menų parodose ir gerai žinomi kaimyninėse šalyse – Pietų Korėjoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose. Didžiąją kolekcijos dalį sudaro tušo ir akvarelės technika nutapyti tradiciniai „uolų ir vandens” peizažai, šokėjos, vilkinčios tautiniais kostiumais, natiurmortai. Modernesnės raiškos, europietiškesni aliejumi tapyti kūriniai – dinamiško potėpio nuotaikų peizažai, neoimpresionistiniai miesto kasdienybės vaizdai, realistiniai portretai.

Vilniuje pradėjusi savo kelionę Šiaurės Korėjos meno paroda ją tęs Rygoje, Taline, Sankt Peterburge.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją