Senovės Peru valdytojo palaikai buvo apdėti aukso papuošalais, kojos apautos sidabro šlepetėmis. Jis gulėjo atokiau nuo lydinčių į kitą gyvenimą artimųjų - žmonos, trijų meilužių, kunigo, kariuomenės vado ir šuns.

Ponu Sipanu pavadintas valdovas mirė apie 300 mūsų eros metus (kitais duomenimis - 500 m.). Gyveno jis, matyt, gerai, bet naujasis jo namas - muziejus, kurį atidarė penktadienį Peru prezidentas Alejandro Toledo, galėtų varžytis didingumu su jo kapu.

"Šis mauzoliejaus tipo muziejus parodys, kaip atrodė kapas, kaip jame gulėjo palaidotas Mošė civilizacijos valdovas. Lig šiol buvo galima apžiūrėti tik iš to kapo paimtus auksinius daiktus ir kitus papuošalus - auskarus, šalmus, šarvus iš aukso, sidabro ir vario lydinio, keramikos dirbinių, kurie buvo laikomi įvairiuose muziejuose", - pasakojo archeologas Walteris Alva, kuris atrado pono Sipano kapą 1987 metais.

Karališkasis kapas - Sipano muziejus, atidarytas Peru šiaurės mieste Lambajeke, yra piramidės pavidalo, be langų, saugomas, kad niekam nekiltų noro išvogti apie 1500 brangenybių.

"Tai didžiausias vienam asmeniui pašvęstas muziejus Lotynų Amerikoje", -sakė W.Alva.

Kai kurie eksponatai atspindi nuo I iki VI amžiaus Mošė kultūros garbinamas dievybes. Kai kurių dievų kūnai turėjo ir žmonių, ir gyvūnų bruožų. Vienas tokių dievų yra Ai-Apaecas, vadinamas "Sparnuotuoju galvakirčiu". Mat šis dievas laiko vienoje rankoje peilį, o kitoje - žmogaus galvą.

Ponas Sipanas mirė būdamas 35-45 metų. Netoli jo buvo palaidotas ir jo tarnas bei sargybinis, kuriam buvo nukapotos pėdos, matyt, kad nepabėgtų.

Pono Sipano kapas archeologų buvo rastas netiesiogiai - juos pasiekė gandai iš juodosios rinkos, kad vieno rajono gyventojai kape rado lobį. Ano laikotarpio, Mošė kultūros, kapų Peru yra tūkstančiai. "Banditai griauna, niokoja daugybę tokių paminklų, kuriems vietiniai nerodo jokios pagarbos", - aiškino W.Alva. Tokios aplinkybės privertė archeologus veikti greitai.

Netrukus kasinėjimai teritorijoje aplink pono Sipano kapą tapo nuostabiausiu archeologijos projektu. Tik visa tai daryti reikėjo visą parą saugant ginkluotiems policininkams. Bijota, kad net darbo metu banditai gali užpulti archeologus.

Darbo rezultatai buvo fantastiški. Pono Sipano kapo brangenybėms išsaugoti JAV buvo išleistas atskiras įstatymas, o vieną iš to kapo pavogtą dirbinį, įvertintą 1,6 milijono dolerių, pavyko sugražinti tik įsikišus JAV FTB agentams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją