Kaip bebūtų gaila, tačiau Napoleono armijos atsitraukimas nėra labai dažnai prisimenamas, todėl Kauno karybos istorijos klubo „Batalionas“ iniciatyva surengti renginį, kuris prikeltų 1812 ųjų įvykius ir rekonstruotų bent dalelę istorijos, buvo sutikta palankiai.

Pasak pranešimo spaudai, jau antrus metus su Rumšiškių liaudies muziejaus pagalba rengiamas renginys „Napoleono Armijos atsitraukimas“ į kurį suvažiuoja gyvosios istorijos rekonstrukcijos klubai iš Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos. Daugiau kaip 60 uniformuotų ir ginkluotų kareivių atstovaujantys Rusijos, Prūsijos, Prancūzijos, Varšuvos kunigaikštystės kariuomenes atkurs netik žygio epizodus, o taip pat uniforma, karių būklę, ginkluotę.

Didžiosios armijos likučiai, spaudžiami partizanų ir Rusijos kariuomenės dalinių peržygiuos visus Rumšiškių etnografinio muziejaus kaimelius, kuriuose stabtels, ilsėsis, pietaus, šis žygis žmogiškųjų jėgų išbandymas. Visus reikalingus produktus dalyviai nešasi patys. Ši renginio dalis neskirta žiūrovams, kadangi veiksmų išsibarstymas neleistų kokybiškai stebėti žygio.

Kai Didžiosios Armijos likučiai pasiekia miestelio centrą simboliškai vadinamą „Kaunu“, kariai siautėja mieste, ieško maisto, tikrina trobas. Ši renginio dalis kaip tik skirta žiūrovams. Vietiniai miestelio gyventojai, išvejami iš miestelio, tuo tarpu prancūzai toliau ilsisi mieste, bando statyti barikadą ir organizuoti gynybą, nes po penkiolikos minučių pasirodo rusų dalinys.

Didžiosios armijos gynyba silpna, kariai ginasi beveik neorganizuotai, dauguma kovoja tik už save. Po antro barikadų šturmo ir keliolikos šūvių prancūzai išblaškyti, dalis bėga, kiti „nužudomi“ ar paimami į nelaisvę. Šie rekonstruktorių veiksmai atkuria totalią Didžiosios Armijos karių demoralizaciją, silpnumą ir tragizmą, kuris sujudino Napoleono 1 ojo Imperijos pamatus.

Renginio pradžia 13 val., Sausio 12 d., šeštadienį, Rumšiškių liaudies muziejuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją