Kaip BNS sakė vienas iš šio naujojo Lietuvos ir Didžiosios Britanijos projekto sumanytojų V.Liutkus, Šiaurės Anglija - buvęs industrinis Didžiosios Britanijos regionas, kuriame šiuo metu dėl išradingos ir lanksčios kultūros politikos - rėmimo, administravimo - itin sparčiai plečiasi šiuolaikinės meno institucijos.

Pasak V.Liutkaus, ši patirtis galėtų būti pritaikyta ir Lietuvos kultūriniame gyvenime. Be to, projektas turėtų paskatinti Lietuvos ir Šiaurės Anglijos galerijų bendradarbiavimą bei pristatyti abejose šalyse kuriančius menininkus.

Šį projektą, kurį remia Britų taryba Lietuvoje, Kultūros ministerija ir Šiaurės Anglijos meno taryba, V.Liutkus inicijavo kartu su buvusiu Europos Tarybos ekspertu Billu Duftonu (Bilu Daftonu), kuris apie dešimtį metų tyrinėjo Lietuvos meno institucijų situaciją, rengė Lietuvos kultūros politikos apžvalgas, seminarus kultūros darbuotojams.

B.Duftonas sąmoningai šiam projektui atrinko ne tik sostinei atstovaujančias Lietuvos galerijas, kurių finansavimas ir veiklos strategijos remiasi skirtingais principais, o jose eksponuojami šiuolaikinės dailės darbai galėtų būti įdomūs šiaurės Anglijoje.

Vilniaus dailės akademijai priklausanti galerija "Akademija", kaip ir Šiaulių meno galerija ir Palangos A.Mončio galerija, yra valstybės išlaikomos institucijos, Kauno "Lango" galerija yra privati, užsiimanti komercine veikla, nedidelė sostinės galerija "O 11" taip pat privati, tačiau praktiškai neužsiima meno komercija.

Pasak R.Rachlevičiūtės, Lietuvos galerijų darbuotojai apvažiavo ne vieną šiaurės Anglijos miestą, lankė galerijas, meno centrus.

"Akademijos" galerijos direktorė pastebėjo, kad, remdama šiuolaikinio meno institucijų steigimą, regiono valdžia transformuoja buvusį niūrų industrinio regiono veidą ir daro jį traukos centru. Kitais metais penkių šiaurinės Anglijos galerijų atstovai atvyks į Lietuvą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją