Sostinės vicemeras Algirdas Paleckis praeitą mėnesį Eltai sakė, kad muziejui planuojamus skirti pinigus tikslingiau būtų panaudoti anksčiau suplanuotiems projektams.

Savo ruožtu G. Kirkilas antradienį apgailestavo, kad muziejaus idėja "skęsta politikoje".

"Aš manau, kad kiekvienas papildomas kultūros projektas yra papildoma kultūrinė vertė Vilniui, mūsų sostinei. 2009 metais Vilnius ne tik taps kultūros sostine, mes taip pat pažymėsime savo tūkstantmetį, todėl aš manau, kad moderniojo meno centras, juo labiau Guggenheimo, kartu, beje, su Ermitažu, yra labai vertingas projektas Vilniui", - interviu Lietuvos radijui sakė G. Kirkilas.

Premjero teigimu, planuojamas šiuolaikinio meno centras sujungtų Vakarų ir Rytų kultūrą, o tai Vilniui, kuris laikomas multikultūriniu miestu, yra ypač svarbu.

"Manau, kad visi politikai turėtų pakilti virš vien tik politinių savo interesų ir galvoti apie tolimesnius ilgalaikius strateginius mūsų sostinės, mūsų krašto interesus", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A. Paleckis, kuris yra premjero vadovaujamos Socialdemokratų partijos narys, praeitą mėnesį sakė, kad per susitikimą su Guggenheimo muziejaus galimybių studiją rengiančių ekspertų delegacija jis neišgirdo galutinės projekto sąmatos.

"Buvo kalbų, kad projekto sąmata gali siekti iki milijardo litų, bet galutinės sumos nepavyko išgirsti. Be to, paaiškėjo, kad galimybių studiją atlieka tik užsienio ekspertai, o tai kelia nerimą", - Eltai tada sakė sostinės vicemeras.

A. Paleckio teigimu, planuojamas lėšas geriau būtų panaudoti įgyvendinant anksčiau pradėtus projektus ir jas skirti Sporto rūmams ar Tautos namams.

Projekto iniciatoriai teigia, kad Guggenheimo projektas su Ermitažu ir Jono Meko vizualiųjų menų centru pritrauktų daug turistų iš kaimyninių šalių. Anksčiau skelbta, jog daugiafunkcinio kultūros centro, kuriuo domėjosi keli pasaulinio garso architektai, statybos gali prasidėti 2009 ar 2010 metais.

Guggenheimo šiuolaikinio meno muziejus Niujorko publikai atvėrė duris 1959 metais Manhetene. Jame yra sukaupta didelė modernaus meno kolekcija, kurioje - dailininkų Salvadoro Dali, Pablo Pikaso (Pablo Picasso), Endžio Vorholo (Andy Warhol) ir kitų žymiausių avangardo menininkų kūriniai.

1997 metais Ispanijos baskų provincijoje buvo atidarytas Guggenheimo muziejus Bilbao. Tais pačiais metais Guggenheimo muziejus ir "Deutsche Bank" atidarė galeriją Berlyne. 2001 metais buvo pastatytas naujas "Guggenheim Hermitage" muziejus Las Vegase (JAV), kuriame eksponuojami Niujorko Guggenheimo ir Sankt Peterburgo Ermitažo muziejų kolekcijų šedevrai.

Šiuo metu Guggenheimo fondas plėtoja bendradarbiavimo projektus Jungtinių Arabų Emyratų sostinėje Abu Dabyje ir Kinijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją