Minėdami stebuklą, viso pasaulio žydai aštuonis vakarus iš eilės uždega po vieną ypatingos aštuonžvakės žvakidės chanukijos žvakę, sinagogose skaito šlovinimo maldą „Alei“. Tai yra pagrindinis apeigos akcentas, todėl Chanuka kartais vadinama ugnies arba šviesos švente.

Chanukos metu be religinių apeigų įprasta linksmintis, žaisti žaidimus su vilkeliu („dreidel“), dainuoti tradicines dainas, valgyti alyvų aliejuje keptus patiekalus: bulvinius blynus (jidiš kalba vadinamus „latkes“), spurgas, įdarytas vaisiais ar uogienėmis.

Istorija byloja, kad II amžiuje prieš mūsų erą Sirijos kariuomenė užpuolė žydų žemes, sugriovė Jeruzalės šventyklą ir išniekino aliejų, skirtą Menorai – Šventyklos aliejinei lempai uždegti, vertė žydus atsisakyti savo papročių ir tikėjimo. Tačiau žydų tauta pasipriešino ir nugalėjo galingą priešą.

Grįžę į Jeruzalės šventyklą žydai terado vieną alyvos indą. Tačiau įvyko stebuklas ir nedidelio indo užteko ne vienai, bet aštuonioms dienoms: Menora degė visas aštuonias dienas, būtent tiek, kiek reikėjo, kad būtų pagamintas naujas aliejus. Kitais metais šios dienos buvo paskelbtos šventėmis, kurių metu buvo skaitomos padėkos maldos ir Psalmės, garbinančios Dievą. Pats žodis "Chanuka" reiškia "įkurtuves", o šventė vadinama "įkurtuvėmis Šventykloje".

Moderniame pasaulyje šviesos šventę Chanuką, kurios metu garbinamas aliejaus stebuklas, daugelis vertina kaip raginimą rūpintis nuolat senkančiais energetiniais Žemės ištekliais.

Lietuvos žydų bendruomenė vieną svarbiausių savo tautos švenčių minės beveik visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Įspūdingiausios šventės vyks Vilniuje, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Panevėžyje Chanukos šventės sutaps su apdovanojimais Pasaulio teisuoliams – žmonėms, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusiems žydų tautos žmones nuo sunaikinimo.

Gruodžio 8 d. Klaipėdoje Chanuka bus švenčiama pagal visas tautos tradicijas – su žvakių uždegimu, maldomis, šokiais, dainomis ir kitomis linksmybėmis.

Chanukos paskutiniąją dieną, gruodžio 11-ąją, Vilniaus Taharot Ha Kodeš Choralinėje sinagogoje (Pylimo g. 39, Vilnius) bus rengiamas šventės baigiamasis vakaras, į kurį susirinks ne tik žydų tautybės žmonės, bet ir Lietuvoje reziduojančių ambasadų atstovai, įvairių religinių konfesijų vadovai, meno ir verslo žmonės, puoselėjantys tolerancijos idėjas.

Lietuvos žydų bendruomenė kviečia atvykti į Vilniaus sinagogą gruodžio 11 d., antradienį, 18 val. ir švęsti kartu su jais. Šventės metu bus uždegtos aštuonios Chanukijos žvakės, skambės klezmerių muzika, kurią atliks ansamblis „Yddishe Soul Kapelye“ , vadovaujamas garsaus perkusininko A.Gotesmano bei B.Kirznerio, koncertuos ansamblis „Fajerlech“, vadovė L.Vyšniauskienė bei svečias iš Baltarusijos Dmitrijus Slepovičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją