Prieš metus užvirusi kova dėl Gabrielės Petkevičaitės-Bitės memorialinės ekspozicijos išlikimo Šv. Zitos gatvėje tęsiasi ir kuo toliau, tuo labiau aiškėja, kad ji baigsis ne muziejaus naudai. Vakar vykusiame miesto Savivaldybės tarybos Kultūros komiteto posėdyje buvo sprendžiama, ar apskritai verta išsaugoti šį kultūrinį objektą.

Po oficialaus Lietuvos muziejų asociacijos patikrinimo paaiškėjo, kad tokiomis sąlygomis, kokiomis gyvena muziejus, negali vykti jokia kultūrinė ar visuomeninė veikla. Varganai atrodančiose patalpose draudžiama saugoti muziejaus eksponatus. Vienintelė išeitis – pertvarkyti patalpas. Tačiau toks žingsnis pareikalautų milžiniškų lėšų.

Asociacija „Bitės namai“ prieš metus buvo įkurta tam, kad išsaugotų 1969-aisiais atidarytą muziejų. Jos atstovai į Kultūros komiteto narius kreipėsi prašydami rekonstruoti vienintelį Panevėžyje memorialinį muziejų ir išsaugoti vienos svarbiausių miesto istorinių asmenybių atminimą. Po privatizacijos likusiose mažose patalpose jie norėtų matyti atgijusį kultūros objektą, kur būtų rengiamos ekspozicijos apie miesto istorines asmenybes.

„Turime didžiuotis savo krašto žinomais žmonėmis, o ne naikinti jų prisiminimą. Nors G.Petkevičaitei-Bitei priklausė pusė namo, likome tik su mažomis patalpomis. Tačiau pati rašytoja pasižymėjo kuklumu, todėl ir mes prašome palikti bent jau tą ekspoziciją. Ji miestui – istoriškai svarbi“, – savo argumentus pesimistiškai nusiteikusiems valdininkams dėstė asociacijos „Bitės namai“ pirmininkas Zenius Jurgelaitis.

Per daug švaistomasi

Tačiau Kultūros komiteto nariai tokiems prašymams buvo kurti. „Nė vienas Lietuvos miestas neturi tiek daug biudžetinių kultūros įstaigų, kiek mes“, – tikino Panevėžio vicemeras Kastytis Vainauskas. Jis pritarė Kultūros komiteto narės išsakytoms mintims, kad miesto valdžia, neturėdama vieningos nuostatos kultūrinių įstaigų steigimo ir globojimo klausimais, kartais švaistosi lėšomis. Jo teigimu, pirmiausia reikėtų pasirūpinti didžiausiomis miesto įstaigomis – tokiomis kaip Panevėžio bendruomenių rūmai, kur vis dar nebaigiami remonto darbai.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės memorialinis muziejus, valdininkų įsitikinimu, nėra svarbiausias objektas mieste – menka ekspozicija retai lankoma.Posėdžio dalyvių nuomone, geriausia išeitis – istorinius eksponatus atiduoti kuriam nors kitam miesto muziejui, o patalpas palikti asociacijos „Bitės namai“ veiklai. Jiems remontuoti iki 2010 metų jau numatyta skirti 100 tūkst. litų.

Pats namas Šv. Zitos gatvėje architektūrinės reikšmės neturi, todėl, pasak valdininkų, užtektų ant jo pakabinti memorialinę lentą.

Į Kraštotyros muziejų

Siūlymų, kur būtų galima saugoti rašytojos G.Petkevičaitės-Bitės asmeninius daiktus, buvo ne vienas. Tačiau nuspręsti palikta Kraštotyros muziejui, šiai įstaigai pavesta parinkti tinkamiausią vietą. Viena iš tokių galėtų būti ir pačios rašytojos Puziniškio dvarelis, kur, pasak Kultūros skyriaus vedėjos Loretos Krasauskienės, tvyro tikroji istorinės asmenybės dvasia.

Eksponatus galėtų priglausti ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, ją lanko daug žmonių. Tačiau priimtiniausias variantas, pasak Kultūros komiteto, Kraštotyros muziejus. Šioje rekonstruojamoje įstaigoje ateityje galėtų būti įrengtos atskiros patalpos istorinių miesto kultūros šviesulių ekspozicijoms. Kaip teigė muziejaus direktorius Arūnas Astramskas, tokioje salėje tilptų tik 5-7 žmonių daiktų ekspozicijos. Todėl būtų sunku išrinkti tuos kelis Panevėžio šviesulius, kurie būtų verti dėmesio.

Trūksta dėmesio

Į posėdį pakviestiems „Bitės namų“ atstovams nė vienas iš pasiūlytų variantų netiko. Jie liko prie savo nuomonės, kad memorialinis muziejus Panevėžiui būtinas ir jis turi likti toje pačioje vietoje.

O valdininkų sprendimas, pasak Z.Jurgelaičio, priimtas atmestinai. Anot jo, tokių svarstymų pasekmė – jau privatizuotas beveik visas pastatas Šv. Zitos gatvėje.

„Trūksta Savivaldybės dėmesio. Teismo sprendimu butai privatizuoti atsižvelgiant į gyventojų patogumą, bet valdžia nepasidomėjo, kokia iš tiesų situacija: kai kurie tų žmonių tuose butuose net negyvena, o juos nuomoja. Valdžia neįsigilino į tai ir sulaukėm privatizacijos, neįsigilins vėl – prarasim visą muziejų“, – piktinosi asociacijos pirmininkas.