Kaip penktadienį pranešė Kultūros paveldo centras, Kultūros vertybių apsaugos departamentas į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registro įvykių vietų sąrašą įrašė skulptoriaus V.Orvido gimtinę kaip jo paties, jo tėvo Kazimiero Orvido ir kitų menininkų sukurtų darbų eksponavimo vietą, turinčią istorinę, memorialinę, meninę, kraštovaizdinę ir religinę vertę.

Ši sodyba, kurią kartu su V.Orvidu kūrė jo tėvas, sovietmečiu buvo tapusi siauro Lietuvos intelektualų ir menininkų rato oaze bei rezistencinės dvasios išraiška. Sovietinės armijos tankas, važiavęs griauti sodybos, įklimpo jos neprivažiavęs ir liko ten stovėti. Akmenis, kurie buvo pradėti ardyti, aplink gyvenantys žmonės sunešdavo atgal.

1992 metais mirus V.Orvidui, sodyba tapo apleista ir pradėjo nykti. Praėjusiais metais 24 žymūs Lietuvos menininkai atviru laišku kreipėsi į Seimo pirmininką Artūrą Paulauską ir tuometinį premjerą Rolandą Paksą, siekdami atkreipti valdžios dėmesį į nykstančią Orvidų sodybą.

Dar anksčiau pareiškimą Lietuvos prezidentui ir Vyriausybei išplatino kino menininkas Jonas Mekas, kuris apkaltino valdžią neveiklumu ir abejingumu šiam unikaliam Lietuvos kultūros reiškiniui.

Muziejus po atviru dangumi - Orvidų sodyba - kaip vienas didžiausių pasaulio unikumų ir globotinų objektų yra įrašytas į Didžiosios Britanijos geografų draugijos sąrašą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją