Vizito tikslo nepaaiškino

Vakar prieš Savivaldybės klerkų vizitą pakalbintas Lietuvos šaulių sąjungos Panevėžio apskrities šaulių 5-osios rinktinės vadas atsargos pulkininkas leitenantas Vladas Petkevičius dienraščiui tvirtino nežinąs vizito tikslo. „Paskambino iš savivaldybės Tarybos sekretoriato vyriausiasis kultūros specialistas Arnoldas Simėnas ir pasakė, kad šiandien atvyks apžiūrėti rinktinei priklausančio pastato. Kas atvyks - nepaaiškino. Kodėl atvyks, taip pat nežinau“, - vakar prieš Savivaldybės atstovų vizitą aiškino rinktinės vadas.

Apžiūrėti senojo teatro pastato - jame 1924-1940 metais buvo Šaulių namai, o nuo 1940 iki 1967 metų veikė dramos teatras - atvyko mero pavaduotojas Kastytis Vainauskas, Tarybos sekretoriato vyriausiasis kultūros specialistas A.Simėnas, Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė, teatro „Menas“ direktorius Kęstutis Vaičiulis.

Neturi lėšų

Prieš atvykstant delegacijai rinktinės vadas V.Petkevičius pasakojo, kad Panevėžio apskrities šaulių 5-ajai rinktinei istorinę vertę turintį pastatą išlaikyti sudėtinga.

„Lietuvos šaulių sąjunga lėšų neskiria. Jei neišnuomotume nenaudojamų patalpų privačioms bendrovėms, neturėtume kuo sumokėti už komunalines paslaugas, žemės mokestį. Lietuvos šaulių sąjunga skiria lėšas keliems etatams išlaikyti ir finansuoja projektus. Už šias lėšas organizuojame jaunųjų šaulių stovyklas. Pastatui būtinas kapitalinis remontas. Jei jis nebus atliktas, senasis dramos teatras virs griuvėsiais. Beje, neseniai pastato priklausomybe domėjosi Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė. Viršininkė rodė dokumentą ir aiškino, neva pastatas priklauso Savivaldybei. Parodžiau dokumentą, jog pastato savininkas nuo 2000-ųjų birželio vidurio yra Panevėžio apskrities šaulių 5-oji rinktinė“, - rodė V.Petkevičius Nekilnojamojo turto registre įregistruotą nuosavybės dokumentą.

Norėtų parduoti?

Dokumentą apžiūrėjo ir Savivaldybės mero pavaduotojas K.Vainauskas. Išgirdęs, kad yra dokumentas, nurodantis kitą pastato savininką - Savivaldybę, mero pavaduotojas pajuokavo: „Nebūtų jokių problemų. Įtrauktume pastatą į privatizuojamųjų objektų sąrašą ir parduotume. Taip, kaip rengiame parduoti šalia esantį pastatą, kur dabar įsikūręs pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“. Artimiausiu metu bus skelbiamas aukcionas, jis bus parduotas. Redakcijos žiniomis, dar nepaskelbto pastato aukciono pirkėjas jau aiškus - alaus darykla „Kalnapilis“.

Norėtų išsikelti

Šaulių 5-osios rinktinės vadas atvykusiai delegacijai tvirtino, kad į senąjį dramos teatrą graudu žiūrėti: „Jei Savivaldybė surastų šauliams kitas tinkamas patalpas, sutiktume išsikelti. Tačiau toks pasikeitimas turėtų įvykti tik tuo atveju, jei Šaulių rinktinė finansiškai nenukentėtų. Mums labai svarbu turėti patalpas, kur galėtų vykti užsiėmimai. Juolab kad Šaulių rinktinė šiuo metu turi apie 800 jaunųjų šaulių.“

Nepasakė

Pabendravę su Šaulių 5-osios rinktinės vadu V.Petkevičiumi, Savivaldybės klerkai taip ir nepasakė jam vizito tikslo, kodėl susidomėjo istorinę vertę turinčiu pastatu. Apžiūrint senojo teatro salę, buvusius grimo kambarius, mero pavaduotojas K.Vainauskas prasitarė apie paslaptingo vizito tikslą. Tik tada paaiškėjo, kodėl kartu su jais senąjį pastatą apžiūrėjo ir teatro „Menas“ direktorius K.Vaičiulis. „Jei atsirastų lėšų ir pastatas būtų suremontuotas, čia galėtų persikelti teatras „Menas“, - pusę lūpų prasitarė mero pavaduotojas K.Vainauskas.

Reikėtų apie 10 milijonų litų

Apžiūrėdami senąjį pastatą Savivaldybės atstovai svarstė, jog lėšų pastatui remontuoti galima gauti iš Europos Sąjungos. „Tinkamai parengus projektą ir pateikus jį ES iš struktūrinių fondų galima tikėtis finansavimo kapitaliniam remontui. Tam prireiktų apie 10 milijonų litų. Suremontavus galima jį būtų pritaikyti visuomenės reikmėms“, - tvirtino savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja L.Krasauskienė teigdama, kad pastatas su 300 žiūrovų sale puikiai tiktų teatrinei veiklai vykdyti.

„Kalnapilis“ domisi šaulių pastatu

PB rašė, jog šį pastatą apžiūrėjo ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Po ministro vizito pasklido kalbos, kad Šaulių sąjungos Panevėžio apskrities rinktinė gali būti iškelta į KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės patalpas Respublikos gatvėje. Neoficialiomis PB žiniomis, senąjį teatro pastatą norėtų perpirkti šalia esanti ir plėstis ketinanti „Kalnapilio“ alaus darykla. Nepatvirtintais duomenimis, senojo teatro vertė kartu su žemės sklypu siekia kone 2 milijonus litų.

Pastatas - kultūros vertybė

Apžiūrėdami senąjį teatrą Savivaldybės klerkai neteisingai nurodė, esą pastatas Respublikos g. 77 yra vietinės reikšmės kultūros vertybė. Pastatas pastatytas 1891 metais. Jame nuo 1913 iki 1924 metų buvo miesto salė, 1924-1940-aisiais - Šaulių namas, 1940-1967 metais veikė dramos teatras. Jis įrašytas į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.