Kaip rašoma Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) pranešime spaudai, daugelis moksleivių tiek lietuvių, tiek užsienio klasikinę literatūrą laiko nuobodžia, nepatrauklia, pernelyg nutolusia nuo dabarties aktualijų.

LVJC, kuris siekia užmegzti nemokyklinius santykius su jaunimu ir skatinti laisvą kūrybiškumą, "Pragiedrulių" projektu planuoja sugriauti stereotipinį jaunimo požiūrį į klasikinę literatūrą.

Projekto dalyviai - Vilniaus ir Klaipėdos mokyklų, Kauno vaikų ir moksleivių rūmų, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro teatro grupės - parodys 6 spektaklius iš mokyklinės grožinės literatūros programos.

Kuriant spektaklius, bus atsisakoma tradicinės scenos privalumų: tiksliai apibrėžtos erdvės, dekoracijų, apšvietimo, įgarsinimo. Dalyviai iš anksto nežinos vietos, kurioje teks vaidinti.

Per porą valandų moksleiviai turės prisitaikyti prie netradicinės scenos sąlygų LVJC koridoriuose, laiptinėse, rūsiuose, fojė ir kitur.

Pasak projekto vadovės Vidos Lipskytės, nežinoma erdvė turėtų išprovokuoti naujas personažų traktuotes.

Eksperimentas dalyviams leis ne tik naujai interpretuoti visiems gerai žinomus draminius veikalus, bet ir išbandyti savo aktorinius sugebėjimus betarpiškai bendraujant su žiūrovais spektaklio metu.

Projektą vainikuos visų spektaklių aptarimas, kuriame savo įspūdžiais ir komentarais su dalyviais pasidalins Jaunimo teatro aktoriai Kristina Kazlauskaitė ir Algirdas Gradauskas.

Moksleiviai interpretuos Juozo Grušo dramas "Meilė, džiazas ir velnias" ir "Barbora Radvilaitė", brolių Grimų pasaką "Erškėtrožė", Maironio poemą "Jūratė ir Kastytis", Vinco Krėvės dramą "Skirgaila".

Projektas "Pragiedruliai" bus tęstinis. Organizatoriai planuoja rengti klasikinės literatūros kūrinių pastatymus Klaipėdoje ir Kaune, taip pat ieškoti kitų netradicinių erdvių Vilniuje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją