„Minėdami šią datą, kasmet stengiamės Lietuvos praeitimi besidominčiai plačiajai visuomenei suteikti galimybę sužinoti ką nors naujo ir padiskutuoti vis kita aktualia istorine tema, – sako Brigita Balčytienė, Trakų istorijos muziejaus ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Klausimas, kodėl Vytautą vadiname Didžiuoju, yra vienas dažniausiai užduodamų, todėl šį kartą bandysim atsakyti į jį”.

Pasak organizatorių pranešimo, paskaitą šia tema skaitys ir į klausimus atsakys istorikas Tomas Baranauskas, jau daugiau nei 10 metų tyrinėjantis viduramžių laikotarpį Lietuvoje, 2000 m. išleidęs knygą „Lietuvos valstybės ištakos“.

Anot Lietuvos istorijos institute dirbančio mokslininko, Vytautą Didijį, kaip išskirtinių gabumų politiką, viduramžių istorijoje vertino bene visi apie jį rašę istorikai. Tačiau polemikai apie šio valdovo reikšmę Lietuvai paskatino pernai pasirodę teiginiai, jog Vytautas Didysis pats susikūrė savo įvaizdį.

„Įvaizdžio kūrimas – tai šių dienų aktualija”, – sako T. Baranauskas, žadantis savo paskaitoje gilintis į Vytauto Didžiojo fenomeną ir kartu pagvildenti jo įvaizdžio atsiradimo aplinkybes.

Renginio proga Salos pilyje bus atidaryta marijampoliečio fotomenininko Romo Linionio nuotraukų paroda „Paminklai Vytautui Didžiajam Lietuvoje“. Joje ilgametis Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, surengęs per 60 autorinių parodų, pateiks daugiau nei 30 paminklų, pastatytų Vytautui Didžiajam, nuotraukų.

Prieš 20 metų pradėjusiam fotografuoti Vytauto Didžiojo paminklus fotomenininkui Lietuvoje pavyko jų surasti 30. Vienas paminklas išliko kaimyninėje Baltarusijoje – Gardine, o Lenkijoje yra keletas paminklinių ansamblių, kuriuose yra pavaizduotas ir Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas. Nors Vytautas Didysis gimė Senuosiuose Trakuose, o jo rezidencija buvo Trakų Salos pilyje, kur jis ir mirė, daugiausia jam skirtų paminklų yra Žemaitijoje.

Renginio dalyviams specialią koncertinę programą parengė Marijampolės kolegijos dėstytojai: vokalinis duetas Banguolė ir Gintaras Difartai bei skaitovė Vida Mickuvienė.

Renginys vyks Trakų salos pilies Didžiojoje menėje. Pradžia – 17 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją