Istorikų teigimu, šis muzikos instrumentas - Lietuvoje pirmi garsios Valcherio (Walcher) firmos elektriniai vargonai - laikinosios sostinės Laisvės alėjoje stovinčią bažnyčią pasiekė 1939 metais. Juos pirko karo kapelionas, buvęs tuometės Lietuvos Respublikos premjeras Vladas Mironas.

"Kitų tokių dar veikiančių vargonų, - sako miesto tarybos narys, priklausantis konservatorių frakcijai, profesorius Petras Bingelis, - jau niekur nebėra. Tai - taip pat retas instrumentas kaip ir Stradivarijaus smuikas. Vokietija kažkada turėjo tos pačios firmos vargonus, bet per karą jie buvo sudaužyti. Nedovanotina klaida būtų padaryta, jei mes dabar unikalių vargonų nerestauruotume ir pasiūlytume bažnyčiai įsigyti naujesnį, panašų, instrumentą. Tie, kam teko laimė pagroti tais senais vargonais, juos nepaprastai vertina. Kaip ir bažnyčios lankytojai, kuriems širdį pamalonina geras vargonų skambėjimas".

Dar kovo mėnesį Kauno miesto taryba, atsižvelgdama į Įgulos bažnyčios rektoriaus Tomo Karklio prašymą, priėmė sprendimą iš dalies finansuoti vargonų rekonstravimo darbus pagal Kultūros departamento parengtą programą.

Projekto vertė - apie 700 tūkstančių litų. Savivaldybė pažadėjo skirti keturis penktadalius reikalingų lėšų. Pradinę sumą - 90 tūkst. litų - Kauno arkivyskupija gavo iš Vyriausybės, tačiau savivaldybė duotam žodžiui tesėti pinigų neranda.

Mero Andriaus Kupčinsko nuomone, susidarė paradoksali situacija. "Jei priimtume, - sako jis, - visus prašymus dėl finansavimo, savo turimą rezervo fondą ištuštintume visiškai. O to fondo paskirtis - visai kita. Jis turėtų pagelbėti nukentėjusiems stichinių nelaimių atveju gyventojams, bet ne įstaigoms ar dar kažkam. Todėl siūlau tarybos kolegijai bažnyčios prašymą atidėti".

Savivaldybės kontrolieriui Gediminui Raudoniui teko priminti miesto vadovui, kad kolegija neturi teisės persvarstyti tarybos sprendimų ir juos keisti. Tarybos sprendimus privalu vykdyti administracijai. Jos pareiga ieškoti lėšų ir dar šiais metais nors dalį jų paskirti vargonų restauravimo pradiniam etapui finansuoti. Kitaip ir tą, ką bažnyčia gavo iš Vyriausybės, bus privalu sugrąžinti atgal, į šalies biudžetą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją