Kaip rašoma teatro pranešime spaudai, pasaulinė "Acid City" premjera įvyko Vilniaus festivalio metu šių metų vasarą, o penktadienį rengiama šio baleto premjera Operos ir baleto teatre.

M.Urbaičio baletas yra jau antra tokio pobūdžio premjera, įvykusi Vilniaus festivalio ir LNOBT bendradarbiavimo dėka. Pirmoji buvo Broniaus Kutavičiaus opera "Lokys".

Baletui diriguos Martynas Staškus, solo partijas šoks Živilė Baikštytė, Edvardas Smalakys, Žavinta Čičelytė, Vitalijus Vološinas, Rasa Taučiūtė bei Aurelijus Daraškevičius, Raimundas Maskaliūnas, Eligijus Butkus, Igoris Zaripovas.

Spektaklio dailininkai yra Adomas Jacovskis ir Aleksandra Jacovskytė.

Šiuo kūriniu autorius bando atsakyti į klausimą, kas yra baletas 21 amžiuje, kai nieko nebestebina šokis pagal simfonijų, kvartetų, sonatų, net mišių muziką.

"Acid city" - ne tik intriguojantis šio kompozitoriaus kūrybos posūkis, bet ir neregėta lietuvių scenoje baleto žanro metamorfozė. Klubinės šokių muzikos stilistika ir prestižinė teatro scena, didžėjų epochos estetika ir akustinis simfoninio orkestro skambesys - tokios, atrodytų, neįmanomos šio baleto sąsajos.

"Maniau, jei jau rašyti baletą - tebūnie tai muzika, skirta išreikšti judesį, dinamiką, kūnų, siluetų mirgėjimą kaip kompiuterio ekrane, o ne giliamintiškai susikaupus klausyti", - teatro pranešime spaudai cituojamas autorius.

Net teatro simfoninis orkestras "išvaduojamas" nuo 19 amžiuje įgyto amplua - skambesiu jis primena greičiau roko ar elektroninės muzikos grupę; "pirmuosius smuikus" šįkart pavaduoja perkusininkų komanda, pastiprinta ansamblio "Vilniaus mušamieji" muzikantais.

"Acid City" baleto bendraautorius, choreografas Krzysztofas Pastoras gyvena Amsterdame, kuria spektaklius viso pasaulio baleto scenose.

LNOBT draugystė su šiuo choreografu prasidėjo nuo Georges'o Bizet - Rodiono Ščedrino "Karmen" pastatymo 1997 metais, po metų buvo "Vasarvidžio nakties sapnas" pagal Felixo Mendelssohno - Bartholdy muziką. Šie vienaveiksmiai K.Pastoro baletai - vieni mėgstamiausių teatro publikos kūrinių.

K.Pastoras sako, jog pagrindinė baleto idėja yra netiesiogiai parodyti miesto gyvenimo greičio, prievartos ir netikėtų artumo akimirkų skirtumus.

"Acid city" - daugiareikšmis pavadinimas, aprėpiantis ir muzikos stilių, ir šiuolaikiško europinio didmiesčio atmosferą, jos autentiškumą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją