Kitąmet garbingą 80-ies metų jubiliejų švęsiantis profesorius S. Sondeckis – gyvoji batutos legenda, Lietuvos vardą garsinanti visame pasaulyje. Maestro veikla yra vienas ryškiausių Lietuvos muzikinės kultūros puslapių; jis kviečiamas diriguoti garsiausiose pasaulio koncertų salėse, kurti ir ugdyti prestižinių mokymo įstaigų orkestrus, dalyvauti tarptautinių konkursų žiuri.

Prof. S. Sondeckis yra apdovanotas Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Austrijos, Rusijos garbės apdovanojimais, rašoma LVSO pranešime.

Per 50 savo kūrybinės veiklos metų prof. S. Sondeckis dirigavo virš 3000 koncertų, o jo 44 metus vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras buvo laikomas vienu meistriškiausių pasaulyje. Maestro dirigavo Berlyno filharmonijos, Belgijos nacionaliniam, Prancūzijos radijo filharmoniniam, Lenkijos radijo simfoniniam, Malmės simfoniniam, Taivanio kameriniam, Švedijos ir Zalcburgo filharmonijų orkestrams.

S. Sondeckio kūrybinių bendradarbių sąraše – gausybė garsių pasaulio atlikėjų: Tatjana Grindenko, Olegas Kaganas, Gidonas Kremeris, Igoris Oistrachas, Gilas Shahamas, Jevgenijus Kissinas, Vladimiras Krainevas, David Geringas, Natalija Gutman, Mstislavas Rostropovičius, Guy Touvornas, Timofejus Dokšiceris, Jelena Obrazcova ir kt. Maestro Saulius Sondeckis yra sukaupęs milžinišką visų epochų ir stilių kūrinių repertuarą, su savo vadovaujamais orkestrais įrašė daugybę kritikų įvertintų įrašų Lietuvoje ir užsienyje.

Savo gimimo dieną – spalio 11-ąją – su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru koncertuosiantis prof. S. Sondeckis pats buvo ir tebėra daugelio prestižiškiausių tarptautinių smuikininkų konkursų žiuri narys. Tad maestro komplimentai šiame koncerte pirmą kartą Vilniaus publikai pasirodysiančiai smuikininkei Alionai Bajevai skamba išties įtikinamai: „Aliona Bajeva – itin šarminga ir profesionali atlikėja, tai liudija ne tik publikos simpatijos, bet ir sparčiai skinami pasaulio konkursų laurai“.

Koncerte pasirodysianti jaunoji solistė – ypatinga Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro dovana Vilniaus publikai. 22-ejų smuikininkė A. Bajeva viena ryškiausių kylančių šių dienų atlikėjų į Vilnių atvyksta su geriausiomis maestro S. Sondeckio rekomendacijomis.

Tai smuikininkė, pasižyminti visiška technikos laisve ir hipnotizuojančiu temperamentu, unikalus jos talentas šiandien pripažįstamas visame pasaulyje. Nuo 2001-ųjų Aliona Bajeva yra Maskvos filharmonijos solistė, o jos pasirodymai yra įtraukti į koncertų seriją „XXI amžiaus Rusijos žvaigždės“.

Stradivarijaus, Tononi, Rugeri smuikais griežusi A. Bajeva yra laimėjusi apie dešimt prestižinių tarptautinių konkursų, tarp kurių naujausias – šių metų birželį Sendajuje (Japonija) vykęs III Tarptautinis smuikininkų konkursas. Iš jo jaunoji solistė parsivežė ne tik aukso medalį, bet ir publikos simpatijų prizą.

Koncerto Kongresų rūmuose programoje skambės L. van Beethoveno Šeštoji simfonija (Pastoralinė) ir uvertiūra iš baleto „Prometėjaus tvariniai“ bei virtuoziškas A. Glazunovo Koncertas smuikui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją