Pasak Lietuvos dailės muziejaus pranešimo spaudai, šios parodos atvežimas į Vilnių yra svarbus visuomenės gyvenimo įvykis, nes F.Ruščico nuopelnai 20 amžiaus pradžios abiejų šalių kultūrai yra itin reikšmingi.

Dailininkas F.Ruščicas - vienas iš Vilniaus universiteto atkūrimo iniciatorių, 1919 metais universitete įkūrė Dailės fakultetą ir buvo jo dekanas. F.Ruščico rūpesčiu Vilniuje buvo atidaryta tuomet vienintelė Europoje Meninės fotografijos katedra.

Naugarduko apskrityje (dabartinės Baltarusijos teritorija) gimęs F.Ruščicas 1897 metais baigė tapybos studijas Peterburgo dailės akademijoje. Pirmąją savo tapybos darbų parodą, kuri sulaukė didelio susidomėjimo, F.Ruščicas surengė 1899 metais Vilniuje, kurį laikė svarbiausiu savo gyvenimo miestu.

Savo menine kūryba, pedagogine veikla jis darė didelę įtaką Vilniaus lietuvių kultūros žmonėms. Vienas žymiausių F.Ruščico mokinių - Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Vilniuje F.Ruščicas be tapybos užsiėmė ir kita menine veikla: dirbo teatro scenografu ir režisieriumi, prižiūrėjo universiteto rūmų restauraciją, kūrė jo simboliką ir atributiką, gilinosi į miesto architektūrą, parkų kūrybą.

Parodoje Vilniuje bus eksponuojamas F.Ruščico dailės palikimas iš Lenkijos dailės muziejų, dalį eksponatų parinko pats Lietuvos dailės muziejus iš savo fondų, paskolino Vilniaus universiteto Mokslo muziejus.

Devyniose salėse lankytojai galės apžiūrėti apie pusšimtį tapybos kūrinių, kelias dešimtis piešinių ir grafikos lakštų, knygų iliustracijas, vėliavas, medalius, pašto ženklų projektus, dailininko sukurtus Vilniaus universiteto rektoriaus ir dekanų ženklus - juvelyrines grandines.

F.Ruščico paroda Vilniuje veiks iki gruodžio 15 dienos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją