„Šis festivalis buvo labai populiarus sovietmečiu, tačiau nutrūko ir po ilgos pertraukos vėl atgijo tik pernai. Nuo tada nutarta šį renginį padaryti tęstiniu ir kasmet jį rengti vis kitoje Baltijos valstybėje“, – teigė spaudos konferencijoje renginį pristatęs J.Miltinio dramos teatro vadovas Rimantas Teresas.

Režisierius pasidžiaugė, kad teatrų festivalis šiemet vyksta Panevėžyje. Tokį sprendimą priėmė Lietuvos kultūros ministerija, norėdama akcentuoti žinomo režisieriaus J.Miltinio jubiliejų.

Festivalyje dalyvaus aštuoni geriausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos dramos teatrai ir Panevėžio moksleivių vaidybos studija. Jie parodys geriausią spektaklį, atrinktą kiekvienos šalies teatro sąjungos.

Visi teatrai dalyvaus konkurse dėl geriausio spektaklio, režisieriaus, aktoriaus ir aktorės, scenografo bei kompozitoriaus nominacijų. Pasirodymus vertins tarptautinė žiuri. Nugalėtojų laukia skulptoriaus Algimanto Bareikio statulėlės.

Nacionalinė dramaturgija

Tarptautinis teatrų maratonas prasidės spalio 9 dieną panevėžiečių pasirodymu. J.Miltinio dramos teatro režisierius Albinas Keleris parengė Maros Zalytės pjesę „Margarita“.

Per tris festivalio dienas lietuviškam teatrui taip pat atstovaus Nacionalinis dramos teatras, Oskaro Koršunovo Vilniaus miesto teatras ir Šiaulių dramos teatras.

Pasak R.Tereso, ypač dėmesio verti daug atgarsių ir prieštaravimų sulaukę mūsų šalies spektakliai „Salomėja“ (Šiaulių dramos teatras) ir „Bunkeris“ (Nacionalinis dramos teatras).

Moksleiviams siūloma pasižiūrėti bendraamžio panevėžiečio Roko Leonavičiaus sukurtą pjesę „Iš taško A į tašką C“. Ją konkursui parodys J.Miltinio vidurinės mokyklos vaidybos klasė.

„Labai įdomu pamatyti ir tai, ką veikia mūsų kaimynai, kokios šiuo metu jų veiklos kryptys“, – apie latvių ir estų pasirodymus kalbėjo režisierius.

Itin netikėtas, anot jo, turėtų būti Estijos režisieriaus Tiit Ojasoo pastatytas spektaklis „Gep-Goratšije estonskije parni“. Jis bus rodomas netradicinėje erdvėje – žiūrovai spektaklį žiūrės sėdėdami ant scenos.

Kaimynų atvežti spektakliai bus verčiami į lietuvių ir anglų kalbas.

Festivaliui atrinkti spektakliai pastatyti ne anksčiau kaip prieš dvejus metus ir orientuojami į nacionalinę dramaturgiją.

R.Teresas kviečia teatro mylėtojus nepraleisti progos pamatyti geriausius Baltijos šalių spektaklius ir įspėja, kad ne visi jie bus rodomi J.Miltinio dramos teatre – kai kuriuos bus galima išvysti Panevėžio muzikiniame teatre.

Mažas biudžetas

R.Tereso teigimu, organizuoti Tarptautinį Baltijos valstybių teatrų festivalį nebuvo lengva. Kultūros ministerija iš kultūros ir sporto fondo renginiui skyrė tik 70 tūkst. litų.

„Latviai ir estai tokiems renginiams negaili dviejų ir daugiau milijonų, nes ten teatro veiklai kaupiami dideli fondai, o mes tiek pinigų neturime, – paaiškino R.Teresas. – Norėtųsi ką nors išplėsti, bet biudžetas neleidžia.“

Ypač daug lėšų, pasak režisieriaus, pareikalaus svečių priėmimas. Į Panevėžį atvyksta apie 150 teatro profesionalų iš visų trijų valstybių, ir juos, R.Tereso manymu, būtų gražu apgyvendinti gerame viešbutyje.

Organizatoriai, be spektaklių pristatymo, dar žada surengti Lietuvos menininkų parodą ir išleisti festivalio katalogą.