"Metų" repeticijos prasidėjo gegužės mėnesį. Planuojama, kad spektaklis bus dviejų dalių. Sankt-Peterburgo teatre "Baltijskij Dom" scenoje buvo rodomas pirmosios dalies fragmentas "Pavasario linksmybės".

Pasak "Meno forto" vadybininkės Aušros Simanavičiūtės, fragmentų rodymas publikai suteikia režisieriui ir aktoriams papildomų impulsų, kartu yra išbandoma žiūrovų reakcija. Režisierius E.Nekrošius naudojo tokį darbo metodą ir statydamas kitus spektaklius - W. Shakespeare'o "Makbetą" ir kitus.

"Metų" repeticijos vyko teatro "Baltijskij dom" mažojoje scenoje. Po intensyvių, nuo ryto iki vakaro trukusių keturių dienų repeticijų, spektaklio eskizas buvo pristatytas žiūrovams.

A.Simanavičiūtės teigimu, repeticijų Sankt Peterburge metu iš atskirų Vilniuje repetuotų scenų susiklijavo vientisas spektaklio vaizdas. Tai, kas atrodė padriki fragmentai, pavirto beveik trijų valandų trukmės spektakliu.

Rusijos žiūrovų, nors ir nelabai pratusių prie išankstinio nebaigto spektaklio eskizo pristatymo, reakcija buvo labai gyva. Į 100 žiūrovių galinčią sutalpinti mažąją salę norėjo patekti tris kartus daugiau žmonių, nei yra vietų.

Užbaigtas spektaklis jau pakviestas dalyvauti kitais metais Sankt Peterburge įvyksiančiame Europos teatrų sąjungos festivalyje.

Šiuo metu spektaklio repeticijos tęsiamos Vilniuje. Kita repeticijų dalis vyks 2003 metų sausio 2-13 dienomis Porto mieste (Portugalija), kur bus dirbama panašiu principu kaip Sankt Peterburge. Sausio mėnesio pabaigoje numatoma spektaklio premjera Vilniuje.

Kartu su patyrusiais aktoriais Kęstučiu Jakštu, Povilu Budriu, Salvijumi Trepuliu, "Metuose" repetuoja ir jaunieji šiemet surinktos E. Nekrošiaus teatro studijos auklėtiniai Žemyna Ašmontaitė, Diana Gancevskaitė, Rasa Kulytė, Kristina Mauruševičiūtė ir Vaidas Vilius. Vėliau prie jų prisijungs ir daugiau aktorių.

"Metų" scenografiją kuria Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė - Nadežda Gultiajeva, kompozitorius - Mindaugas Urbaitis.

Tik spėję sugrįžti iš Sankt Peterburgo, kitą dieną "Meno forto" aktoriai ir technikai išskrido į Korėją. Spalio 3, 5 ir 6 dienomis E. Nekrošiaus spektaklis "Otelas" pagal W.Shakespeare'ą buvo parodytas "LG Arts Center" salėje Seule.

Korėjiečiai jau pažįsta E.Nekrošiaus kūrybą - prieš dvejus metus Seulo tarptautiniame teatro festivalyje buvo parodytas W.Shakespeare'o "Hamletas".

Pagal paskutinius technikos reikalavimus įrengtoje salėje, talpinančioje 1000 žiūrovų, visus tris vakarus nebuvo nė vienos tuščios vietos. Spektakliai buvo sutikti plojimų audra ir kojų trypimais - kultūrų skirtumai nesutrukdė suvokimui.

E.Nekrošius yra vienas žymiausių Lietuvos režisierių, pasaulyje išgarsėjęs spektakliais "Trys seserys" (pagal Antoną Čechovą), Aleksandro Puškino "Mažosiomis tragedijomis", spektaklių trilogija pagal W. Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) kūrinius ir kitais pastatymais. E.Nekrošius yra pelnęs daugybę apdovanojimų ir festivalių prizų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją