Nupirko rusų oligarchas

Pavasarį mirusio garsaus rusų dirigento ir violončelininko M.Rostropovičiaus našlė Galina Višnevskaja ketino Londono “Sotheby’s” aukcione parduoti kartu su vyru kelis dešimtmečius kauptą rusų meno kolekciją. Tačiau, iki aukciono pradžios likus keturioms dienoms, “Sotheby’s” sulaukė netikėto skambučio. Galimas pirkėjas panoro įsigyti iš karto visus 350 XVII–XX amžių meno kūrinius – paveikslus, miniatiūras ir porceliano dirbinius. Žiniasklaida dar tą pačią dieną išsiaiškino, kad netikėtai išdygęs pirkėjas – vienas turtingiausių Rusijos oligarchų Ališeras Usmanovas.

Anot G.Višnevskajos, jai padarė įspūdį, kad visi sukaupti kūriniai atsidurs vienose rankose ir liks Rusijoje. A.Usmanovas pranešė, kad įsigytą meno kolekciją perduos vienam didžiausių Rusijos muziejų.

Daugiausiai intrigų ir spėlionių sukėlė G.Višnevskajos ir A.Usmanovo sandėrio suma, kuri neatskleidžiama. Kai kurie šaltiniai tvirtina, kad už turtingą rusų meno kolekciją oligarchas M.Rostropovičiaus našlei sumokėjo 100 mln. JAV dolerių.

G.Višnevskaja pranešė, kad didelė dalis už meno kūrinius gautų lėšų atiteks jos ir velionio vyro įkurtiems labdaros fondams.

Visi susitiks Paryžiuje

Lietuvoje nuo 2003 m. veikia M.Rostropovičiaus įkurtas labdaros ir paramos fondas “Pagalba Lietuvos vaikams”, remiantis gabius menui, mokslui bei sportui vaikus. Organizacija taip pat padeda įvairiomis ligomis sergantiems vaikams.

M.Rostropovičius fondui dovanojo tik savo vardą. Iš steigėjo šeimos lėšų fondas nuolat negauna, pagrindiniai jo mecenatai - Lietuvos verslininkai bei Amerikos lietuviai. Tačiau po to, kai šią savaitę G.Višnevskaja paskelbė dalį pinigų už parduotą kolekciją skirsianti labdarai, yra didelė tikimybė, kad parama atkeliaus ir į Lietuvą.

“Žinoma, labai tikėtina, kad ir Vilniaus M.Rostropovičiaus vardo fondas gaus dalį G.Višnevskajos skirtos sumos”, - “Kauno dienai” sakė Višnevskajos-Rostropovičiaus fondo Sankt Peterburge vadovė Jekaterina Nagorskaja. Viskas greičiausiai paaiškės spalio pabaigoje, kai Paryžiuje vyks visų M.Rostropovičiaus fondų vadovų susitikimas.J.Nagorskaja patvirtino, kad G.Višnevskaja pažadėjo pinigų skirti jų organizacijai, tačiau kol kas suma nėra žinoma.

Iš viso pasaulyje veikia penki M.Rostropovičiaus vardo fondai: JAV, Vašingtone, kur garsus muzikantas su žmona pragyveno 17 metų, Rusijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Armėnijoje ir Lietuvoje.

Didžiausia dovana – vardas

Lietuvos M.Rostropovičiaus fondo “Pagalba Lietuvos vaikams” valdybos pirmininkė smuikininkė Rasa Kubilienė sakė kol kas nieko nežinanti nei apie G.Višnevskajos parduotą kolekciją, nei apie galimą paramą. “Esame įsitikinę, kad gauname daugiau nei pinigus - mums svarbiausia galimybė naudotis visame pasaulyje garsiu M.Rostropovičiaus vardu”, - teigė R.Kubilienė.

M.Rostropovičius piniginę paramą asmeniškai teikė porą kartų. “Prieš trejus metus lankydamasis Lietuvoje maestro čia surengė koncertą ir visus už bilietus gautus pinigus – apie 50 tūkst. litų - skyrė mūsų fondui”, - prisiminė R.Kubilienė. Muzikantė sakė turinti žinių, kad G.Višnevskaja kitais metais norėtų atvažiuoti į Lietuvą.

Praėjusiais metais M.Rostropovičiaus fondui Lietuvos verslininkai ir Amerikos lietuviai paaukojo beveik 250 tūkst. litų. Didžioji dalis lėšų – daugiau kaip 50 tūkst. Lt - buvo skirta menui gabiems vaikams.

Ketvirtus metus mūsų šalyje veikiantis M.Rostropovičiaus vardo fondas “Pagalba Lietuvos vaikams” iš viso parėmė apie 50 gabių jaunuolių, o du kartus per metus rengiamose akademijose kasmet dalyvauja apie 500 vaikų.

Susitikimas įsiminė ilgam

Šiemet specialiai surengtuose konkursuose fondo atstovai atrinko 20 naujų jaunuolių nuo 12 iki 19 metų. “Daug dėmesio skiriame muzikuojančiam jaunimui. Ieškome mokytojų, dėstytojų, galimybių gabų vaiką apgyvendinti arčiau mokslo įstaigų. Savo globotiniams organizuojame išvykas į pasaulinės muzikos sostines”, - pasakojo fondo atstovė menui Rūta Kėvišienė.

M.Rostropovičiaus fondas rengia susitikimus su žymiais pasaulio menininkais, vaikams nemokamai vedantiems meistriškumo pamokas. M.Rostropovičius ir pats kiekvienais metais atvykdavo į Lietuvą ir dirbdavo su fondo globotiniais. “Susitikimas su maestro man buvo didžiausia gyvenimo dovana. Pamenu, sakė, kad jam patikęs mano grojimas ir kad parūpins man mokytojus”, - lig šiol prisimena aštuoniolikmetė Dalia. Kelerius metus fondo globojama smuikininkė šį rudenį pradės studijas Rostoke (Vokietija) įsikūrusioje garsioje aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje.