Forumą penktus metus iš eilės organizuoja Jonavos kultūros centras. Pagrindinė "Homo Ludens" idėja - sukurti atsvarą į provinciją plūstančiai popkultūrai, pakviesti į Jonavą drąsiai ir netradiciškai kuriančius įvairių sričių menininkus.

Pataruoju metu "Homo Ludens" entuziastų klubas kas rytą žadina miestą nuo Jonavos kultūros centro stogo, primindami gyventojams, kad artėja visų laukiamas renginys.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje forumo organizatoriai sakė, jog "Homo Ludens" tapo ne miesto, bet viso regiono mąsto festivaliu, nes jis apima ne vien Jonavą. Forumo renginiai vyksta Ukmergėje, Kėdainiuose, į miestą plūsta akademinis jaunimas iš Kauno ir Vilniaus.

Nuo 1998 metų organizuojamame forume menininkai ne tik demonstruoja savo kūrybą, bet ir betarpiškai bendrauja su publika, kartu su ja rengia menines akcijas, dalyvauja diskusijose.

Jonavos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Jurgita Urnikienė džiaugėsi, kad taip Jonavos gyventojai ir ypač jaunimas turi progą pamatyti retai į provinciją užsukančius profesionalius menininkus.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Oskaro Koršunovo teatro direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Juknelis teigė, kad šiam teatrui, kuris rodė spektaklius visuose "Homo Ludens" forumuose, nėra skirtumo, ar vežti spektaklį į prestižinį Avinjono festivalį, ar į Jonavą.

Pasak V.Juknelio, Oskaro Koršunovo teatras, nemažai gastroliuodamas po Lietuvą, suvokia šias dažnai nuostolingas išvykas kaip savo misiją skleisti profesionalųjį meną į periferiją. Jo manymu, tokią iniciatyvą turėtų paremti Kultūros ministerija.

Šių metų forumo tema - "Ieškojimai". "Homo Ludens" metu miesto gatvėse bus surengtos kelios žaidžiančių žmonių akcijos ir instaliacijos: Meno mokyklos auklėtiniai kurs instaliacijas "Ieškantys...", "Padais į dangų" ir "Žingsniai".

Kaip kalbėjo forumo organizatoriai, jau ne pirmi metai "Homo Ludens" siekia į miesto kultūrinį gyvenimą integruoti Ruklos pabėgėlių priėmimo centro gyventojus ir juos saugančius kareivius. Taip norima sudaryti galimybes pasikeisti abipusio nepasitikėjimo atmosferai ir vietinių gyventojų požiūriui į atvykėlius.

Šiais metais pabėgėliai iš Afganistano ir Čečėnijos pristatys savo liaudies dainas, vaikai ir kariškiai pieš piešinius, iš kurių po to bus sudaryta bendra paroda. Dailės ir muzikos akcijoje "Liaudis priklauso menui" be pabėgėlių koncertuos muzikinė erdvė "Shnaresys" ir grupė "Spark".

Šiais metais forumo dalyviai nusprendė ironiškai ir linksmai improvizuoti Jonavos miesto herbe esančios gulbės tema. Pagrindinėje miesto aikštėje Vilniaus Senamiesčio teatro aktoriai ir kiti forumo svečiai surengs akciją "Demaršas gulbei", kurią sudarys gulbių paradas, Jonavos rajono savivaldybės teatro absurdo spektaklio "Gulbės" premjera ir skulptūros "Gulbės klyksmas" atidarymas.

Forume dalyvaus profesionalūs ir saviveikliniai teatrai: Oskaro Koršunovo teatras pristatys spektaklį "Malyš" (režisierius Marius Ivaškevičius), Kauno pantomimos teatras - spektaklį pagal Samuelį Beckettą (Samuelį Beketą) "Laimingos dienos. Paskutinė Krepo juosta. Belaukiant Godo".

Iš Lucko (Ukraina) atvykęs Eduardo Šichmano šou baletas koncertuos su vokaliniu kvartetu "Nota Neo". Jonavos J.Ralio vidurinės mokyklos studija parodys Herkaus Kunčiaus "Vunderkindas arba šokoladinis Mocartas", kamerinė trupė UW pristatys monospektaklį pagal Robendronato Tagorės lyriką "So..." o "Homo Ludens" klubo nariai - spektaklį "Drugelių kapinės".

Muzikinėje forumo programoje koncertuos džiazo muzikantai Linas Būda, Eugenijus Kanevičius ir Artūras Malikovas, "Doudi Jazz Band" iš Klaipėdos, grupės "Nata" ir "Sugyvulinos latakams", vyks naktiniai "Jam Session".

Paskutinę "Homo Ludens" dieną bus atidengta forumo metu kurta skulptūra "Ieškojimai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją