Kūrinį atliks kamerinis choras „Aidija“, Vilniaus universiteto grigališkojo choralo ansamblis „Schola Cantorum Vilnensis“, styginių kvartetas „Chordos“ ir pučiamųjų grupė; meno vadovas – Romualdas Gražinis. Projekto prodiuseris - Jonas Vilimas, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Kražių bažnyčia pasirinkt neatsitiktinai. 1893 metais čia vyko žymiosios Kražių skerdynės, kai vietiniai gyventojai pasipriešino carinės valdžios ketinimui uždaryti jų maldos vietą. Didelių dabartinio klebono Alionido Budriaus pastangų dėka iki šiol apleista bažnyčia prisikelia naujam gyvenimui. Čia jau kelinti metai vyksta Vilniaus universiteto kartu su parapija, Kražių kultūros centru rengiama „Ad Fontes“ (Šaltinių link) studijų savaitė: įprastai gausus jaunimo būrys prisiliečia prie Europos dvasinių šaknų, švenčia liturgiją pagal senąjį Romos lotyniškąjį ritualą.

Jonas Vilimas: „Šis įvykis yra tikrai neeilinis Lietuvos kultūros padangėje. Sukurta pagal senuosius Vilniaus bernardinų (arba pranciškonų) rankraščius, ši misterija simbolizuoja dabartyje atgyjantį Lietuvos Didžiosios Kunigaištystės paveldą. Žmonės jau prisisotino dabar Lietuvoje visur karaliaujančios pop kultūros, ir vis labiau gręžiasi link gilesnių savęs ir savo kultūros tapatybės šaltinių“.

„Šios misterijos muzika išraiškingai iškalba šiuolaikiniam žmogui tai, ką senųjų giesmių melodijos byloja maldoje susikaupusiam šv. Pranciškaus ordino vienuoliui - mistinį Kristaus kryžiaus patyrimą“, - sako šio projekto meninis vadovas ir dirigentas Romualdas Gražinis.

Kaip teigia Asociacijos Europos Judėjimas Lietuvoje pirmininkas Dr. Rimantas Dagys, Festivalio projektas misterija „Šv.Pranciškaus kryžiaus paslaptys“ tai šio projekto rengėjų tikslas ir siekis pristatyti dažnai nepagrįstai save menkinantiems Lietuvos žmonėms jų pačių istorinio paveldo didingumą.

„Esam europiečiai jau daug šimtų metų. Europos sąjunga mums suteikia istoriškai geresnes sąlygas ir platesnes galimybes mūsų kultūrinio paveldo ir kūrybinio potencialo realizavimui vieningos Europos kultūriniame, ekonominiame ir socialiniame kontekste. Todėl negalima šitos progos neįvertinti ir neišnaudoti. Juk ir mūsų didieji kunigaikščiai kūrė ne romantinių mitų, bet pažangią Europos kultūrą Lietuvoje, būtent europietišką Lietuvą“, - tvirtina R.Dagys, - „Todėl ir „lietuviškasis“ Europos judėjimas imasi ne įprastos ir daug kam jau pabodusios agitacijos „už Europos sąjungą“, bet pačios Europos kultūrinio tapatumo puoselėjimo. Juk europietis yra gyvas ne tik Europos sąjungos pinigais, bet pačia savo dvasine ir kultūrine tapatybe. Šis projektas – tai pirmas mūsų Asociacijos naujo veiklos etapo vertybinis atskaitos taškas ir nauja, krikščioniškosiomis vertybėmis grindžiama kryptis. Todėl visais įmanomais būdais sieksime, kad naujoje Europos Sąjungos Konstitucijoje būtų grąžintos krikščioniškosios vertybės kaip vieningos Europos dvasinės tvermės dėsnis ir esmė.“

„Tokie projektai turi priminti tautai jos pačios garbę ir įkvėpti tikslingai visokeriopos gerovės augimui. Mūsų tik trys milijonai. Tad negalime leisti, kad nepagarba sau patiems mus nuskurdintų. Turime kartu judėti į priekį kaip vieninga Lietuvos rinktinė – kaip pergalingas šiaurinis Romos legionas“, – karingai tvirtina Vilniaus Universiteto filosofijos katedros lektorius, teologas, projekto idėjos bendraautorius Mindaugas Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją