2007 m. balandžio mėnesį knyga buvo išleista italų, vokiečių ir lenkų kalbomis. Šiuo metu išversta dar į 20 pasaulio kalbų, taip pat ir lietuvių, rašoma pranešime spaudai.

Knygos “Jėzus iš Nazareto”, pirmąją dalį sudaro 10 skyrių, apimančių laikotarpį nuo krikšto Jordane iki Petro išpažinimo ir atsimainymo. Popiežiaus teigimu, ši knyga jokiu būdu ne magisteriumo aktas, bet vien jo asmeninių „Viešpaties veido“ ieškojimų išraiška.

Popiežiaus knygos tikslas – įtikinti skaitytoją, kad Jėzaus dieviškumą įmanoma įrodyti Biblijos mokslų argumentais, kad Jėzus yra mums žmogiškai artimas, bet, kad drauge Jis yra Dievo Sūnus, kad Jo dieviškumas nėra vėliau Bažnyčios pridėtas atributas, bet apie save kaip Dievą kalba pats Jėzus iš Biblijos puslapių.

Ar mes teisingai supratome ką Jėzus sakė? Ar Jis tikrai mums nori pasakyti, jog yra Dievas? O gal tai tik Bažnyčioje įsivyravusi Jėzaus žodžių ir veiksmų interpretavimo klaida, kurią kartojame jau du tūkstančius metų? Ką nauja Jėzus atnešė, ko prieš Jį jau nebūtų skelbęs judaizmas ir po Jo islamas? Kodėl mes tikime, kad jis yra Dievas, o ne tik pranašas? Pasak Josepho Ratzingerio, į šiuos klausimus įtikinamai ir argumentuotai atsako pats Jėzus. Tuos argumentus analizuoja knyga.

Pasirodžius popiežiaus Benedikto XVI knygai „Jėzus iš Nazareto“, Milano arkivyskupas emeritas Carlo Maria Martini Paryžiuje išsakė savo mintis apie teologo Ratzingerio pateiktą Jėzaus paveikslą ir kodėl verta skaityti „Jėzų iš Nazareto“? : „Šis veikalas yra didis ir uždegantis liudijimas apie Jėzų iš Nazareto, Jo reikšmę žmonijos istorijai bei tikro Dievo paveikslo supratimui.

Tokios knygos visuomet pastiprina. Mano nuomone, tai nepaprastai puiki knyga, ją gana lengva skaityti. Ji padeda suprasti Dievo Sūnų Jėzų, o kartu ir didelį autoriaus tikėjimą. Tačiau ji neapsiriboja vien intelektu. Nurodo mums Dievo ir artimo meilės kelią, kaip tada, kai aiškina gerojo samariečio palyginimą: „Dabar suvokiame, kad visiems mums reikia dovanojamos ir gelbėjančios Dievo meilės, idant patys galėtume tapti mylintys. Kad mums visada reikia Dievo, padarančio save mums artimą, idant patys galėtume tapti artimi“.

Jo Eminencija kardinolas Audrys Juozas Bačkis skaitytojams rašo: „Tie, kuriems sovietmečio nykumoje ar atgimimo šurmulyje protą ir dvasią gaivino „Krikščionybės įvadas“, šioje knygoje ras dar gilesnius to paties išminties šulinio vandenis, dar brandesnę biblinės plotmės ir asmeninės religinės patirties dermę. Pirmą kartą atsiverčiantiems Josepho Ratzingerio tekstus šie puslapiai žada aistringą meditaciją ir argumentacijos jėgą, be galo įtaigų patvirtinimą, kad uoliai keliami tikėjimo klausimai, kritiškai apmąstomi Išganymo istorijos liudijimai ir šiandien yra uždegantis intelektinis iššūkis.“

Visiems skaitytojams linkime, kad knygoje “Jėzus iš Nazareto” popiežiaus pateikti apmąstymo vaisiai padėtų giliau suprasti ir pažinti Viešpaties gyvenimą, Jo mokymą bei patiems atrasti Jėzaus veido grožį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją