„Chicks on Speed“ - tai moterų menininkių kolektyvas, pasaulyje bene labiausiai žinomas kaip viena garsiausių
electroclash
stiliaus muzikos grupių. Tačiau muzikos grupė – tai tik viena iš daugelio jų veiklos sričių greta parodų, performansų, grafinio dizaino, muzikos leidybos, mados.

Šiuolaikinio meno centre „Chicks On Speed“ pristato didžiausią grupės biografijoje instaliaciją „Batų ekstazė“ ir atidarymo koncertą, rašoma pranešime spaudai.

„Chicks on Speed“ susikūrė Miuncheno dailės akademijoje 1997 metais, o jų veikla prasidėjo nuo performansų, nelegalių vakarėlių organizavimo ir muzikinės grupės parodijos. Tačiau jų „pokštą“ pastebėjo electroclash muzikos stiliaus prodiuseris ir netrukus jos pradėjo sėkmingą muzikinę karjerą bei įsteigė savo įrašų kompaniją (prodiusuoja moterų kuriamą muziką).

„Mes negrojame gitaromis“, išdidžiai pareiškia Chicks on Speed narės, sąmoningai atsiribodamos nuo vyriškos muzikinės tradicijos, kurią neišvengiamai ženklina gitara. Kaip ir kitų iš meno terpės kilusių muzikos grupių (daugelis su punk estetika susijusių grupių susikūrė aukštosiose meno mokyklose), „Chicks on Speed“ pasirodymai stulbina vizualumu: ypatingas scenos apipavidalinimas, koncertų metu rodomi filmai, performanso meno elementai ir galų gale makijažas bei kostiumai, kuriuos jos pačios kuria.

Kaip ir punk stiliaus moterų grupių (pvz. Siouxsie & the Banshees, The Slits, Martha and the Muffins), jų pasirodymuose būna grubaus seksualumo, nuogybių, kurstančių kalbų bei šūkių. Jų koncertai, parodos sukelia audringas reakcijas – feministėms jų feminizmas pernelyg pornografiškas, ironiškas ir nerimtas, tačiau anti-feministiškai nusiteikę žiūrovai jų ideologiją priima visiškai rimtai (kartais net agresyviai).

Na, o „Chicks On Speed“ fanai dievina jas už melodramatizmą ir drąsą.

Rengdamos instaliaciją Šiuolaikinio meno centre „Chicks On Speed“ menininkės jau kelias savaites tikrąja to žodžio prasme gyvena parodos salėje, įgyvendindamos meninės praktikos formas, vadinamas „live-ins“ ir „love-ins“, kurias 7-ame dešimtmetyje išpopuliarino japonų fluxus meno atstovės Yayoi Kusama ir Yoko Ono.

Kusama, kuri buvo viena iš pirmųjų menininkių, išsirengusių nuogai ir parodijavusių vyrų menininkų (pvz. Yves Klein‘o) darbus, kuriuose eksploatuoti moterų kūnai, puikiai tinka „Chicks on Speed“ į kompaniją. Parodoje eksponuojama sieninė tapyba, šūkiai, milžiniškos fotografijos, koliažai ir mados objektai, įrengta muzikos klausymosi erdvė su „Chicks on Speed“ leidybinės kompanijos išleistu 3-CD rinkiniu Girl Monster, kuriame pristatoma nauja moterų kuriama muzika.

Čia yra netgi kosminis laivas, kuriuo „Chicks on Speed“ bandys prasiveržti į ateitį su naujo tūkstantmečio feminizmu. Būtina paminėti ir aksesuarus – neabejotina, kad „Nusivylusių namų šeimininkių“ ar „Miesto ir sekso“ žvaigždės niekad nebuvo taip artimai susipažinę su klasikine Chanel batelių pora kaip „Chicks on Speed“ šioje parodoje...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją