Tokius žvyro karjerus netoli Trakų šaltą žiemą išvydo ir pajuto žymi dailininkė Saulė Piktys. JAV, Los Andžele, gyvenanti ir kurianti menininkė apsilankiusi karjeruose surado įkvėpimą. Taip gimė darbų ciklas „Visa tai pamažu blanksta iš atminties“. Ši paroda liepą ir rugpjūtį vyko buvusiame grafo J. Tiškevičiaus dvare Užutrakyje.

Dvaro svirno, kur buvo eksponuojama paroda, durys neužsidarė nuo lankytojų. Dar didesnis meno mėgėjų srautas plūsdavo sekmadieniais, šimtamečiame dvare vykstant kamerinės muzikos koncertams „Užutrakio vakarai“.

Įspūdingi tapybos darbai, kuriuos dailininkė vadina abstrakcijomis, ir priartėja, ir nutolsta nuo žvyro karjerų plokštumų bei aukštumų. Jie tiesiog atspindi menininkės nuostatą daryti regimą tai, ko nematyti.

„Domėjausi žvyro sandara norėdama pajusti vietovės esmę, kreipdama dėmesį į jos šviesą, atmosferą ir daugybę pojūčių, kuriuos sukėlė buvimas joje. Tai tyli vieta, kur susikoncentravęs veiksmas ir darbas. Man tai buvo gamta, imituojanti žmonių nuotaiką ir jausmus. Gamta, tarsi turinti poetinę atmintį“, – savo įspūdžiais apie karjerą dalijosi dailininkė.

Šios ekspozicijos nebūtų buvę, jei ne Lietuvos karjerų asociacijos prezidentas ir bendrovės „Žvyro karjerai“ generalinis direktorius Skirmantas Skrinskas. Jis – šios parodos iniciatorius, krikštatėvis ir svarbiausias rėmėjas.

S. Skrinskas, šią žiemą apsilankęs Kaune, M. K. Čiurlionio muziejuje, vykusiose S. Piktys darbų parodose „Vandenynas iš kitos pusės“ ir „Mano tinkle“ menininkę pakvietė paviešėti ne kur kitur, o žvyro karjeruose.

„Žvyro karjerams artimas menas. Čia koncertavęs Šv. Kristoforo orkestras, diriguojamas maestro Donato Katkaus. Kūriniai skambėjo diriguojant ne tik muzikantams, bet ir buldozeriams. Todėl į karjerus pakviečiau ir Saulę, nes čia – natūrali gamta, daug gyvybės ir savitų formų. Tokia aplinka gali patraukti meną kuriantį žmogų. Dailininkei žvyro karjerai paliko didelį įspūdį“, – su šypsena pasakojo menui neabejingas statybų verslo atstovas.

„Žvyro karjerai“ ne vienerius metus remia kultūrą. Tai – vienas solidžiausių Trakų rajono meno mecenatų. Bendrovė padeda Užutrakyje rengti žymaus prancūzų kraštovaizdžio architekto Edouardo Francis André klubo plenerus, yra finansavusi Senųjų Trakų Kęstučio pagrindinės mokyklos moksleivių piešinių konkursus. Įmonė skyrė lėšų originaliam projektui – Senųjų Trakų bažnyčios Dievo Motinos paveikslui atgaivinti – buvo išausti šio paveikslo gobelenai.

„Remdami kultūrą primename seną tiesą – neužtenka tik duonos, reikia ir reginių. Verslo žmonės ir gali, ir turi tai daryti. Verslininkai domisi kultūra ir aktyviai dalyvauja kultūriniame gyvenime“, – tvirtino „Žvyro karjerų“ vadovas.

Los Andžele nuo 1989 m. gyvenanti ir kurianti S. Piktys nedalyvavo savo parodos atidaryme Užutrakyje, tačiau atidžiai sekė šį renginį. Reikli sau ir kitiems dailininkė prieš pat parodos atidarymą paprašė perkabinti jos paveikslus. To prireikė, nes autorė ekspozicijoje norėjo pabrėžti darbų nuotaiką – šiltą ir šaltą.

S. Piktys laikoma viena iš žymiausių šiuolaikinių lietuvių dailininkų. Meno kritikai pastebi, kad S. Piktys kuriamos abstrakcijos atspindi iliuzinio meno kryptį, darbai yra trimačiai, jie gali būti kabinami ir horizontaliai, ir vertikaliai.

Statybų pasaulis Saulei iš tikrųjų nėra tolimas. Jos šviesaus atminimo tėvas Juozas Kontvainis buvo to meto Vilniaus statybos tresto vyriausiasis inžinierius. Dailininkė sako, kad ją traukia industrinė ir urbanistinė aplinka, patinka statybos, kur matyti dangus ir didžiulės erdvės. Tokios asmeninės sąsajos su statybų industrija mažiau žinomos nei tai, kad Saulė yra lietuvių dailės istorijai svarbios dailininkės Domicėlės Tarabildienės anūkė ir šios dailininkų dinastijos atstovė.

Tačiau savo metu garsi Tarabildų pavardė ne padėjo, o trukdė įstoti į Dailės akademiją. Į ją Saulė įstojo iš antro karto, baigė architektūros studijas. Prieš 18 metų jauna dailininkė JAV pristatė Tarabildų meno parodą, kurioje buvo ir jos darbų. Pasiliko padirbėti ir ten gyvena bei dirba ligi šiol. Per tą laiką Santa Monikoje ji baigė Animacijos ir kompiuterinės grafikos akademiją, atskleidė universalų savo talentą. Ji ne tik tapo, taip pat kuria tekstilės kompozicijas, interjero meną. Dailininkė puikiai išmano įvairias dizaino technikas, ypač – spalvotą tekstilės dažymą bei spalvų režisavimą. S. Piktys dirba animacijos srityje, kino kompanijų NBC, CBS, „Fox“, „Warner Bros“ studijų grafikos departamentuose.