Startas ore

Pasak OKT direktoriaus Martyno Budraičio, šis gatvės teatro festivalis – tai bandymas atgaivinti Vilniaus mieste nuo seno gyvavusią teatralizuotų eitynių tradiciją. Įvairių švenčių proga rengiamose eitynėse dalyvaudavo bendruomenės nariai - nuo miesto valdžios, amatininkų ir pirklių gildijų atstovų, universiteto studentų iki eilinių miestelėnų. „Turbūt daugelis atsimena, kaip gražiai šią tradiciją tęsė dailininkė Vega Vaičiūnaitė ir jos aplinkos teatras „Miraklis“.

Suteikdami „Miraklio“ vardą festivaliui tikimės priminti Vegos teatro pasirodymus ir pagerbti šviesų jos atminimą. Festivalį organizuojame kartu su Vilniaus Senamiesčio teatru, kuris jau anksčiau yra inicijavęs porą gatvės teatro festivalių. Naujoji gatvės teatro šventė perima estafetę ir, kaip tikimės, taps kasmetiniu įvykiu, puikiai tinkančiu ypatingai Vilniaus miesto atmosferai“, - sako M. Budraitis.

Pasak festivalio organizatorių, sėkmingų ir intriguojančių gatvės teatro projektų patirties turi ir artimiausi mūsų kaimynai, lenkai ir baltarusiai, jau nekalbant apie didžiausius festivalius rengiančius olandus, belgus ir prancūzus. „Miraklis“ šiemet pristatys dvi užsienio grupes. Prancūzų trupės „Altitude“ lyno akrobatai Didier Pasquette ir Jade Kindar-Martin prieš dešimtmetį pateko į Guiness‘o rekordų knygą perėję Temzę 500 metrų ilgio lynu, ištemptu 50-ties metrų aukštyje. Kurdami savo pasirodymus, „Altitude“ bendradarbiauja su žymiais režisieriais, choreografais, šviesų dailininkais.

Ketvirtadienį, rugpjūčio 30 d. Vilniuje įvyksiantį Didier Pasquette pasirodymą 15 metrų aukštyje virš Katedros aikštės palydės grupės „Zeep“ iš Didžiosios Britanijos koncertas. Tą patį vakarą žiūrovų laukia Kauno „Ugnies rato“ fakyrų spektaklis ir šventinis fejerverkas. Visa tai skelbs dviejų festivalių – gatvės teatro „Miraklio“ ir „Sostinės dienų“ pradžią.

Gatvės novatoriai

Antrieji festivalio užsienio svečiai – plastikos teatras „InZhest“ iš kaimyninės Baltarusijos, gyvuojantis jau 25 metus ir garsėjantis išskirtiniais konceptualiais gatvės vaidinimais. Mintis įkurti teatrą kilo tada jauniems Minsko kultūros instituto studentams Galinai Jeriominai ir Slavai Inozemcevui – dabartiniam teatro meno vadovui. Nuo to laiko teatre pastatyta daugiau kaip dešimt spektaklių, atskleidžiančių naujas plastinės išraiškos galimybes, patraukiančių išmone ir nepaviršutinišku mąstymu.

„InZhest“ derina klasikinės pantomimos ir lėlių teatro patirtį, o taip pat jungia karnavalinio šou, rytų kovos menų bei buto šokio technikos elementus, garsėja įtaigia vaidyba bei įspūdinga energetika. Sekmadienį, rugsėjo 2 d., Vilniaus Rotušės aikštėje pamatysime „InZhest“ spektaklį „Reversio“, kuris 2006 m. Liublino (Lenkija) festivalyje „Sasiedzi” („Kaimynai“) laimėjo pagrindinį prizą. Pirotechnikos bei šviesos efektų gausiam spektakliui į pagalbą pasitelkiama netgi ugniagesių mašina su visa komanda ir ekskavatorius.

„Miraklio“ festivalio programos branduolį sudarys lietuvių menininkų pasirodymai, kurie įsilies į „Sostinės dienų“ „Dūzgiantį prospektą“. Čia susidursite su gyvosiomis Kauno pantomimos teatro skulptūromis, galėsite užsukti į grožio saloną ir neatpažįstamai pakeisti įvaizdį, susipažinti su Brazilijos karo menu, išbandyti kolektyvinį instrumentą, stebėti šviesos misteriją, pažinti negalią turinčių žmonių meninį pajėgumą ir dvasios grožį.

Tačiau „Miraklis“ neišsiteks pagrindinėje miesto arterijoje – rugpjūčio 31 d. nuo 20 val. festivalio renginiai vyks Sereikiškių parke (istoriniame Bernardinų sode), o Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje užtiksite alternatyvaus Klaipėdos teatro „Gliukai“ idėjinį ir praktinį lyderį Beną Šarką, drąsiai trupinantį kultūros lemputes - kad būtų tamsiau. Jis pristatys naujausią savo projektą „Kiaurai“ (rugsėjo 1 d. 21 val.).

Prikeltos legendos

Festivalio organizatoriai, OKT ir Senamiesčio teatro atstovai jau turi planų ir būsimiems gatvės teatro festivaliams. „Su „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ organizatoriais ir būsimosiomis Europos kultūros sostinėmis norime plėtoti bendrą projektą – teatro priemonėmis įkūnyti įvairių Europos sąjungos miestų legendas. Pirmasis „Miesto legendų“ projekto spektaklis pasakotų Šv. Kristoforo legendą.

Lietuviškasis spektaklis šios legendos motyvais turėtų keliauti į miestus projekto partnerius. Tikimės, kad prie projekto prisijungs 2010 ir 2011 metų Europos kultūros sostinėmis tapsiančių miestų (Pečo, Eseno, Stambulo, Talino ir Turku) atstovai su gatvės spektakliais, įprasminančiais šių miestų legendas. Taip europietiškos miestų legendos teatro spektaklių pavidalu galėtų keliauti iš miesto į miestą. Dabar ieškome partnerių šiam tarptautiniam projektui ir tikimės, kad „Miesto legendos“ ilgainiui virs kasmetine „Miraklio“ puošmena.“, - sako OKT direktorius M. Budraitis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją