1547 Šventosios Romos imperatorius Karolis V už nuopelnus kovose su stačiatikiais ir totoriais suteikė kunigaikščių titulus ir erelio herbą Mikalojui Radvilai Juodajam ir jo pusbroliui Mikalojui Radvilai Rudajam. Pirmasis tapo Olykos – Nesvyžiaus kunigaikščiu, antrasis – Biržų – Dubingių. Karalius Žygimantas Augustas šiuos titulus patvirtino 1549 01 25. Biržų valda tapo kunigaikštyste. Biržų muziejuje yra saugomas Radvilų kartografo J.Naronovičiaus- Naronskio 1645 m. ant pergamento pieštas Biržų kunigaikštystės žemėlapis, kuriame išskirtos penkios svarbiausios kunigaikštytės valdos.

2007 metais sukanka 460 metų kaip Radvilų giminė tapo kunigaikščiais. Ta proga Biržuose rugpjūčio 25 dieną nutarta suruošti Kunigaikščių šventę ir į ją pakviesti žmones ne tik iš Biržų kunigaikštystės centrų – Biržų, Papilio, Nemunėlio Radviliškio, Saločių, Salamiesčio, bet ir iš kitų Radvilų buvusių istorinių valdų: Kėdainių, Dubingių (Molėtų r.), Svėdasų (Anykščių r.), Vyžuonų ir Užpalių (Utenos r.), Salamiesčio (Kupiškio r.), Saločių (Pasvalio r.). Skaitytojams norėtume priminti, kad tai ne visos Radviloms priklausiusios valdos, jų būta ir daugiau.

Rugpjūčio 25 d. Biržų pilyje susirinks minėtų valdų palikuoniai: seniūnijų atstovai, vaikų, jaunimo, suaugusiųjų meno kolektyvai. Biržų kunigaikštystėje gyveno ir tautinės mažumos, tad „Kunigaikščių šventėje“ pakviesti dalyvauti karaimų ir totorių meno kolektyvai. Muziejuje bus eksponuojama mūsų svečių dailininkų ir tautodailininkų darbai.

Pilies teritorijoje amatus, techninius procesus demonstruos amatininkai, bus galima nusifotografuoti kartu su istoriniais personažais, nusikaldinti proginę monetą. Ji skirta kunigaikščių Radvilų 460 metinėms paminėti ir pratęsia muziejininkų kuriamų jubiliejinių monetų ciklą: 2005 m. buvo sukurta moneta, skirta Biržų vardo 550 -osioms metinėms paminėti.

Šventės metu norintys galės pasigaminti keramikinį suvenyrą su Biržų tvirtovės reprezentacinių rūmų vaizdu.

Tėveliai šventės proga savo atžaloms galės padovanoti stalo dėlionę „Sudėliok koklį“. Dėlionė susideda iš 54 detalių. Centre vaizduojamas Radvilų giminės herbas erelis, kurio galvą puošia kunigaikštiška karūna, o ant krūtinės uždėti trys medžioklės ragai – Radvilų protėvių Astikų herbas. Apačioje metai – 1682 – tais metais buvo užbaigta Biržų pilies rūmų statyba. Raidžių reikšmė: L – Liudvika, C – Karolina, M – markgrafienė, B – Brandenburgietė.

Kartu su Biržų laikraščiu „Šiaurės Rytai“ bus išleistas Kunigaikščių šventei skirtas priedas, kuriame bus pristatyta šventėje dalyvausiančių miestų ir miestelių herbai, trumpa vietovių istorija, šventinė atributika, svarbiausi kolektyvai, amatininkai bei šventės programa.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją