Gyventi, negalima mirti

Vilniaus mažojo teatro spektaklio „Palaukit, kieno čia gyvenimas?“ režisierius Jonas Vaitkus ir pagrindinio vaidmens atlikėja Nijolė Narmontaitė buvo nominuoti „Auksiniam scenos kryžiui“ už geriausius sezono darbus. Pats pjesės autorius - britų dramaturgas Brianas Clarkas, atvykęs į spektaklio premjerą Lietuvoje, sakė, jog vilniečių spektaklis – geriausias iš jo matytų šios pjesės pastatymų nuo pat jos parašymo 1970 metais.

Spektaklio centre - aštraus proto, aistringa moteris bei darbui atsidavusi skulptorė Kler, kuri po automobilio avarijos lieka visiškai prikaustyta prie lovos. Ji nenori vien kompromisų, globos ir užuojautos kupino gyvenimo, todėl, nutraukusi ryšius su mylimuoju, siekia, kad ją išleistų iš ligoninės. Leistų numirti.

N. Narmontaitės aktorinio (ir ne tik) talento dėka net aršūs priešininkai priversti įsiklausyti ir išgirsti žmogų, pasiryžusį laisva valia nutraukti gyvenimą, ir kartu įspėti jo žodžiuose slypinčią didžiulę meilę. Nors eutanazija kelia vis karštesnes diskusijas įvairiose šalyse, ypač katalikiškose, dramaturgas nedvejoja: žmogaus laisvė – svarbiausia, rašoma festivalio organizatorių pranešime spaudai.

Panevėžio Juozo Miltinio teatro spektaklyje „Žemės mokestis“ pagal latvių dramaturgės Maros Zalytės pjesę kalbama apie žmogaus prigimties prieštaravimus ir puoselėtų iliuzijų žlugimą. Kartu tai šiuolaikinė drama apie vyresniosios kartos išgyvenamą socialinę ir asmeninę tragediją, negebėjimą taikytis su gyvenimo realybe.

Veiksmas vyksta dabartinėje Latvijoje, šalyje, kuri sparčiai integruojasi į Europos Sąjungą. Pagrindiniai šios pjesės veikėjai Zenta ir Hermanis – šiuolaikiniai išmestieji už visuomenės borto, autsaideriai. „Kiekvienam veikėjui savas pragaras ir dangus. Žiūrovas gali traktuoti iš savo pozicijų: vieniems svarbiau bus istoriniai, socialiniai dalykai, kitiems – jausmų pasaulis, meilės, draugystės, susitaikymo tema“, - sako spektaklio režisierius Albinas Keleris.

Blogų minčių prasklaidymui muzikiniame klube „Kolonada“ pasirodys „Suicide DJ‘s“ - grėsmingo pavadinimo, tačiau linksmų plaučių kompanija iš Vilniaus. Akustiniame koncerte pamatysite ir kelis gerai pažįstamys personažus iš kultinio Gintaro Varno spektaklio „Žvaigždžių kruša“ – tai klavišiniais grojantys bei dainuojantys Vidas Bareikis ir Ainis Storpirštis. Pasak jų, koncerte išgirsime kitokią dainuojamąją poeziją. Kur kas šmaikštesnę ir jaunatviškesnę.

Meilė ir godumas

Ateinančią savaitę Druskininkuose pasirodys jauniausio Lietuvoje – Gyčio Ivanausko teatro naujausią spektaklį „Aš tave labai myliu“. Jame pamatysime daug žymių aktorių (Rasa Samuolytė, Viktorija Kuodytė, Edita Užaitė, kt.), tačiau taip ir neišgirsime jų kalbančių. Tai ir negrynakraujis šokio spektaklis.

Tai tarsi mažytis vaiko manifestas, išsakomas suaugusių žmonių lūpomis. Čia tai, kas privatu, tampa vieša, kas moteriška – vyriška, branda virsta valiūkišku vaikiškumu. Kiek taip vadinamas „vaikiškumas“ yra vaiko prerogatyva, o kiek jo, gerai įsižiūrėjus, galime pastebėti savyje bei savo elgesyje?

Festivalyje viešintis Rusų dramos teatras pristatys populiariausio anglų komiko Ray Cooney pjesę „Juokingi pinigai“. Ją režisavęs Aleksejus Girba iš Maskvos teigia, kad komedijos – yra žiūrovams gyvybiškai svarbios. Jis kurorto svečiams dovanoja temperamentingai ir šmaikščiai suvaidintą istoriją apie buhalterį, kuriam į rankas papuolė svetimas lagaminėlis su astronomine pinigų suma.

Galimybė, suteikianti progą viską gyvenime pakeisti – ją praleidęs, rytoj vėl eisi į tarnybą ir skęsi niūrioje kasdienybėje. Geresnio gyvenimo ilgesys paverčia kuklų buhalterį apsukriu perėjūnu.

Paskutiniame šių metų „Lietuvos kino sanatorijos“ kino seanse žiūrovų laukia pažintis su Raimundo Banionio filmu „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (1990 m.). Jaunatviškame, patraukliame, dinamiškame, universaliame kūrinyje įskaitomos ir niūros sovietinių laikų realijos, ir visų laikų bei geografinių platumų jaunimo nonkonformizmo nuotaikos.

Autoriai atskleidžia, kaip gyventa vadinamaisiais tarybiniais metais, kai kiekviena svajonė galėjo baigtis milicijos skyriuje. Filme vaidina eilė šiandien gerai žinomų aktorių: Augustas Šavelis, Gabija Jaraminaitė, Jūratė Onaitytė, Gediminas Karka, Linas Paugis, Rolandas Kazlas, Laima Štrimaitytė, Arūnas Sakalauskas ir kiti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją