Lapkričio 27 dieną Taikomosios dailės muziejuje bus atidaryta tarptautinė vokiečių ir lietuvių paroda "Jono Bretkūno gyvenimas ir kūryba", kurios svarbiausiu eksponatu taps pirmosios lietuviškos Biblijos rankraštis.

23 metus trukęs 1908 lapų apimties J.Bretkūno darbas bus atvežtas iš Berlyne įsikūrusio Prūsijos kultūros paveldo Slaptojo valstybinio archyvo ir eksponuojamas Vilniuje dvi savaites.

J.Bretkūno Biblija yra vienas labiausiai saugomų eksponatų Berlyno archyve. Šis rankraštis yra įkainotas daugiau nei 5 milijonais Vokietijos markių (8,82 mln. litų).

Vilniaus paveikslų galerijos vadovas Vytautas Balčiūnas BNS teigė, jog vokiečiai pareikalavo tinkamos parodos apsaugos.

Biblijos rankraštis bus eksponuojamas Taikomosios dailės muziejuje - tai vienintelis muziejus Lietuvoje, turintis tarptautinius standartus atitinkančią apsaugą. Muziejų saugo apsaugos policija, jame įrengtos video kameros, detekciniai vartai.

Biblija bus laikoma specialioje Vokietijoje pagamintoje vitrinoje, kurioje yra drėgmės, šviesos ir temperatūros reguliavimo režimas. Vitrinoje taip pat bus įrengta kondicionavimo sistema bei signalizacija.

Parodos lankytojai taip pat galės pamatyti J.Bretkūno "Prūsų krašto kronikos" nuorašus, jo laiškus Prūsijos kunigaikščiui, Šventojo rašto maldų publikacijas kuršių, latgalių, prūsų, lenkų ir kitų tautų kalbomis.

Parodoje kartu su maldynais bus eksponuojama ir J.Bretkūno "Postilė" - pirmas spausdintas lietuviškų pamokslų rinkinys, kuris yra ir Lietuvoje.

Iš Prūsijos kultūros paveldo Slaptojo valstybinio archyvo ketinama atsivežti 18-19 eksponatų.

"Lietuvoje nėra maldynų kitomis kalbomis, todėl Lietuvos žiūrovui ši paroda bus įdomi", - BNS tvirtino Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dėstytojas ir Lietuvos Dailės muziejaus darbuotojas Vydas Dolinskas.

Vokietija apdraus Prūsijos kultūros paveldo Slaptojo valstybinio archyvo eksponatus iki atvežimo į Vokietijos ambasadą, o Lietuva turės rūpintis eksponatų apsauga iki tol, kol jie iškeliaus atgal į Berlyną.

Ši paroda yra vienas iš tarptautinės Lietuvos - Vokietijos programos "Lietuviškai Biblijai - 400 metų" renginių, skirtų pirmosios lietuviškos Biblijos ir jos vertėjo Jono Bretkūno 400-osioms mirties metinėms paminėti.

J.Bretkūnui skirtų renginių ciklas vyksta nuo 2001 metų Lietuvoje ir Vokietijoje. Jų tikslas - ne tik prisiminti J.Bretkūno veiklą, bet ir paskatinti tolesnius jo raštų tyrinėjimus, J.Bretkūno kūrybos fragmentų bei archyvinių dokumentų paiešką Europos bibliotekose ir archyvuose.

J.Bretkūnas - žymiausias 16 amžiaus Mažosios Lietuvos rašytojas. Jis padėjo tvirtus pagrindus lietuvių nacionalinės literatūros raidai Mažojoje Lietuvoje.

1591 metais išėjo stambus J. Bretkūno darbas "Postilė" - pirmas spausdintas pamokslų leidinys.

Stambiausias J. Bretkūno darbas - visos Biblijos (ir Senojo, ir Naujojo Testamento) vertimas į lietuvių kalbą. J.Bretkūnui gyvam esant Biblija nebuvo išspausdinta. Ji nėra visa išspausdinta iki šiol.

Lietuvos dailės muziejus taip pat tariasi su Prūsijos kultūros paveldo Slaptuoju valstybiniu archyvu dėl galimybės Lietuvoje eksponuoti vienintelį Lietuvos karaliaus Mindaugo laišką su antspaudu.

Mindaugo laišką ketinama rodyti parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene" kitais metais, kai Lietuva švęs karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją