Jie skelbė didijį Druskininkų teatro festivalio, po kurio vėliava dera įvairiausi meno eksperimentai, atidarymą. Festivalis prasidėjo spalvingu, juokingu ir išmoningu Čekijos teatro „Image“ spektakliu, kuris iš miego žadino vaikystės svajones ir sapnus.

Pasak organizatorių pranešimo, artimiausiomis dienomis festivalyje pamatysime, kaip publikos numylėtinį Merūną dainavimo meno mokys televizijos ir teatro žvaigždė Nijolė Narmontaitė, rašytojas Gintaras Grajauskas „ganys“ klaipėdietišką „Kontrabandą“, o „Keistuoliai“ studijuos vaikystės etiudus.

Atnaujintame spektaklyje „Meistriškumo pamoka“ pamatysime operos primadoną Mariją Kalas saulėlydžio šviesoje. Jame atkuriami 1972-ieji, kuomet dainininkė vedė meistriškumo kursus Niujorko Juilliardo mokykloje. Dvasinį maksimalizmą, kurio ji reikalavo iš savo studentų, puikiai perteikia aktorė Nijolė Narmontaitė.

Emocingą jos vaidybą balsais atkartoja kylančios operos žvaigždės Ieva Simonavičiūtė, Onutė Golobovaitė, Justas Šervenikas ir publikos numylėtinis, realybės šou „Kelias į žvaigždes 2” nugalėtojas Merūnas Vitulskis. Skrydis muzikos garsais atveria M. Kalas talentą, stiprybę ir pažeidžiamumą. Heroję užplūstančiuose prisiminimuose regime jos ankstesnį triumfą, ir asmeninio gyvenimo peripetijas.

Primadonos gyvenimas buvo dramatiškas. Jos balsas skambėjo visose didžiosiose pasaulio operos scenose: Romos operoje, Milano „La Scala“, Londono „Covent Garden“, Paryžiaus „Grand Opera“, Niujorko „Metropolitan Opera“. Tačiau solinę karjerą lydėjo konfliktai su jos nemylėjusia motina, žiauri profesinė kova, santuoka su 30 metų vyresniu ir jos talentą išnaudojusiu plytinių savininku, ir pagaliau tiek šią santuoką, tiek pačią Callas sužlugdžiusi jos beprotiška meilė graikų milijardieriui.

Scenoje M. Kalas drąsiai griovė gražaus dainavimo tradiciją. Didžiausia jos stiprybė glūdėjo gebėjime atskleisti draminę personažo esmę, aistringai išgyventi pačių skirtingiausių herojų likimus. Šio talento nestinga ir aktorei Nijolei Narmontaitei, kuri su „Meistriškumo pamoka“ ir jaunuoju scenos partneriu Merūnu ką tik grįžo iš prestižinio Vitebsko dainų festivalio „Slavianskij Bazar“. Nors Baltarusijoje Merūnas iškovojo 16-ą vietą, jam aistringai plojo pati Patricia Kaas ir Rusijos scenos įžymybės.

Šeštadienį Druskininkų teatro festivalyje pasirodys grupė „Kontrabanda“ - bliuzo, roko ir puikios Gintaro Grajausko poezijos derinys. Poetas, eseistas, romanistas, dramaturgas, dienraščio „Klaipėda“ kultūrinio priedo „Gintaro lašai“ redaktorius bei grupės gitaristas ir solistas G.Grajauskas kartu su gitaros virtuozu Viliumi Ančeriu ir būgnininku Kęstu Bubliu ne taip dažnai pasirodo scenoje.

„Kontrabanda“, kurios trys albumai pasirodė 1993-1995 metais, iš karto tapo kultine grupe akademinio jaunimo tarpe. Visi dainų tekstai yra paties G.Grajausko ir nė vieno nesurasime jo poezijos knygose.

Kaip teigia jis pats, poeto-muzikanto drama neįmanoma. „Muzika man visuomet buvo pati tobuliausia formos mokytoja, o literatūra išmokė žaisti niuansais, pasikartojimais ir nutylėjimais. Ta „Kontrabandos“ manualinė technika, piano – forte kontrastai greičiausiai atklydę ne tiek iš Bacho polifonijos, kiek iš literatūros“.

Sekmadienį mažiesiems žiūrovams klausimą užduos „Keistuoliai“ - vieneri metai – tai daug ar mažai? Spektaklio „Vaikystės etiudai“ autorius ir režisierius Antanas Gluskinas siūlo pažvelgti į tai filosofiškai - penkerių mergaitės akimis. Jai tai - visas gyvenimas, nes per vienerius metus gali gali susitaikyti ir susipykti tėvai, gali pranykti ir vėl atsirasti geras draugas.

Svarbiausia – į viską žiūrėti su atlaidžia šypsena ir džiaugtis šia diena bei tave supančiais žmonėmis. Ypač, kai tau talkina dainingieji ir išmoningieji „Keistuoliai“.

Solo jausmams

Antradienį „Lietuvos kino sanatorija“ kviečia prisiminti legendinį Almanto Grikevičiaus ir Algirdo Dausos filmą „Jausmai“. Nespalvotoje 1968 m. dramoje vaidina visas Lietuvos aktorių žvaigždynas: Regimantas Adomaitis, Juozas Budraitis, Bronius Babkauskas, Laimonas Noreika, Algimantas Masiulis, Gediminas Karka, Vytautas Paukštė, kiti.

Juostoje meilės, ištikimybės, pareigos, sudėtingų vidinių pergyvenimų tema plėtojama pirmųjų pokario metų fone. Pasakojimas apie intymius tarpusavio santykius pereina kone į epinį paveikslą apie laiką ir jo poveikį žmonėms. Išskyrus Lietuvą, filmas buvo uždraustas rodyti visoje Sovietų sąjungoje.

Prieš dešimtmetį per žiūrovų ir kritikų apklausą "Jausmai" buvo Lietuvoje pripažinti geriausiu lietuvių filmu. Po filmo peržiūros, susitikime su žiūrovais dalyvaus kino kritikas Skirmantas Valiulis, aktorius Regimantas Adomaitis bei Eugenija Bajorytė.

Ateinantį ketvirtadienį žiūrovų laukia pažintis su neįprasta ir asmeniška garsus suomių režisierius ir dramaturgo Kristiano Smedso ir aktorės Aldonos Bendoriūtės „Nusikaltimo ir bausmės“ versija, susidedanti iš dešimties scenų – dainų. F. Dostojevskio romane pagrindinis personažas yra žudikas Raskolnikovas, o spektaklio centre atsiduria Sonia, jo mylimoji. Režisierius perkelia „Nusikaltimo ir bausmės“ herojus ir jų istorijas į XXI a. Europą - Lietuvos provinciją ar Paryžiaus priemiesčius... Veiksmas prasideda pasibaigus romano įvykiams, kai Sonia sugrįžta mintimis į praeitį. Visus vaidmenis vaidina viena A. Bendoriūtė – ir nustėrusią Sonią, tarsi atsiprašinėjančią už visus ir už visa, ir girtuoklį tėvą Marmeladovą, ir koketišką savo pamotę, ir tą bjaurią senę, virš kurios pakimba Raskolnikovo kirvis. Aktorė persikūnija čia pat, žiūrovų akivaizdoje. Be jokio grimo, vos pakeitusi intonaciją, drabužio detalę.

“Šiai istorijai užtenka vienos aktorės, jeigu ji yra tokia kaip A. Bendoriūtė“, - teigia užsienio kritikai. Aktorė nebijo fiziškai labai sunkios pusantros valandos. Režisierius jai parašė karštligiškai gražų tekstą, kuriame susijungia kraštutinis jautrumas, viską užvaldantis pyktis ir pasaulį sauganti meilė.K.Smedsas siekia labai šilto ir tiesioginio dialogo su žiūrovais.

Žiūrovai pakviečiami į Sonios kambarėlį. Mažą ir intymią erdvę, kurioje beveik išnyksta riba tarp aktoriaus ir žiūrovų. Sonia pasakoja savo istoriją per ištiestos rankos atstumą. Atsiradęs intymumo pojūtis sukuria apsaugos ratą, padedantį atsispirti mūsų visuomenę žlugdančiam ciniškumui ir abejingumui. Tad tikėjimas stebuklo galimybe visuomet yra šalia...

Žiūrovai yra skatinami aktyviai balsuoti už geriausią festivalio spektaklį, aktorių ir aktorę. Apdovanoti bus ir laureatai, ir aktyviausias balsuotojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją