Šveicarijos lietuvių bendruomenė Liucernos pakraštyje rado vilą, kurioje ilsėdavosi Maironis. Čia jis baigė rašyti poemą „Jaunoji Lietuva“, sukūrė eilėraščių apie Šveicariją, kalnus. XX amžiaus pradžioje vila priklausė Maironio kolegai, šveicarų kunigui, name yra išlikęs ir kambarys, kuriame gyveno poetas.

„Bendruomenės pastangomis sumanyta atidengti lentą, kur gyvenęs, ne kartą buvęs Maironis, ir kur baigė rašyti poemą „Jaunoji Lietuva“. Savininkai tos vilos mielai sutiko, kad būtų pritvirtinta atminimo lenta“, – kalbėjo poetas Marcelijus Martinaitis.

Šveicarai retai kada leidžia ant jų namų tvirtinti atminimo lentas. Tačiau, pasak M.Martinaičio, šio namo savininkai sutiko šventės dieną iškelti ir Lietuvos vėliavą. Šiemet sukanka 100 metų, kai šiame pastate Maironis parašė daugelį žinomų savo kūrinių, be to rudenį bus minimas 145-asis poeto gimtadienis.

M.Martinaičio teigimu, Šveicarija yra įamžinta daugelio mūsų rašytojų kūriniuose. Taikioje šalyje nuo XIX a. pabaigos iki Antrojo pasaulinio karo lietuviai mėgo ilsėtis, kurti. Kai kurie jų studijavo Šveicarijos universitetuose.

„Šveicarija yra labai svarbi mūsų literatūrai, ypač praeito amžiaus. Ten buvo parašyti kai kurie klasikos kūriniai: Šatrijos Raganos, Biliūno, Maironio, kitų, kurie vykdavo ne tik pailsėti, bet ir kurti“, – pasakojo M. Martinaitis.

Iš Šveicarijos grįžę lietuvių rašytojai ir jaunieji maironiečiai sako radę ir kitų menininkų pėdsakų. Pavyzdžiui, gatvę, kurioje gyveno Salomėja Nėris. Šveicarijos lietuvių bendruomenė ieškos ir namo, kuriame poetė buvo apsistojusi.