Kaip BNS sakė archeologinių tyrimų vadovas Albinas Kuncevičius, tyrėjams šios monetos buvo didelė staigmena.

"Lietuvoje auksinių monetų ne taip dažnai randama. Tai mums buvo netikėta, galvojom, kad kareiviai jokių monetų neturės, juk jie mirė nuo bado ir šalčio, be to, juos galėjo "apšvarinti" ir laidojant", - sakė A.Kuncevičius.

Pasak archeologo, rastos prancūziškos auksinės monetos dar kitaip yra vadinamos "Liudviko pinigėliais".

Vilniuje buvusios karinės bazės teritorijoje Šiaurės miestelyje pernai per statybas aptiktos kapavietės kasinėjimai buvo atnaujinti praėjusią savaitę, atvykus Didžiosios Britanijos ir JAV televizijos bendrovių BBC ir "Discovery Channel" filmavimo grupėms, kursiančioms pasakojimus apie šį istorinį radinį.

Kaip praėjusią savaitę pasakojo Lietuvos istorijos instituto istorikas, mokslinių darbų apie Napoleoną autorius Virgilijus Pugačiauskas, 1812-1813 metų Vilniaus gubernatūros oficiali ataskaita carui leidžia teigti, kad Vilniuje buvo palaidota maždaug 40 tūkst. Napoleono armijos karių.

"Šiaurės miestelyje, pagal dokumentus, buvo palaidota 7 tūkst. asmenų, bet mes dar nežinome, ar jie buvo palaidoti dviejose vietose, ar vienoje. Jei tyrimai patvirtins, kad čia yra dvi laidojimų vietovės, dabartinių tyrimų teritorijoje tikimės rasti maždaug 3 tūkst. palaidotų asmenų palaikų", - BNS sakė V.Pugačiauskas.

Jo teigimu, nors Rusijos caras buvo pavedęs Napoleono armijos karių palaikus sudeginti, tačiau tai nebuvo padaryta.

"Pagal caro nurodymą karių palaikus reikėjo sudeginti, ir tai jau buvo pradėta daryti, tačiau kilo blogas kvapas, kurį vėjas papūtė miesto link, todėl didžioji dalis palaikų buvo palaidoti", - BNS korespondentui sakė V.Pugačiauskas

Kaip BNS sakė A.Kuncevičius, Vilniuje Šiaurės miestelio teritorijoje 1812 metais puldami rusų kariuomenę, prancūzai buvo išsikasę griovius. Vėliau, Napoleono armijai traukiantis per Lietuvą, daugybė kareivių žuvo ir juos čia palaidojo rusai. Nuo šalčio ir bado mirusius Napoleono armijos karius rusai laidojo Vilniaus priemiesčiuose - Šiaurės miestelyje, Žvėryne.

Prancūzijos imperatorius Napoleonas su savo kariuomene per Lietuvą žygiavo 1812 metais, puldamas Rusiją ir, Rusijos pajėgų sutriuškintas, traukdamasis. Kampanijos metu Vilniuje buvo apsistojęs ir pats imperatorius Napoleonas.

Masinę Napoleono armijos karių kapavietę filmuojančios BBC ir "Discovery" skyrė 17,2 tūkst. litų kapavietės tyrinėjimams, dar 60 tūkst. litų tyrimams skyrė savivaldybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją