Tai jau antrasis koprodukcijos pagrindu sukurtas spektaklis mūsų teatre. Pirmasis, Anthony Minghellos režisuota G. Puccini Madam Baterflai, pastatyta kartu su Anglijos nacionaline opera ir Metropolitan Opera teatru Niujorke, kaip žinia, buvo itin sėkmingas.

Viliamės, kad ne mažesnė sėkmė laukia ir šio pastatymo, nes Pasiją pagal Joną režisuoja, choreografiją, scenografiją ir šviesų dizainą kuria Robertas Wilsonas iš JAV. Madingiausias, ko gero, šiuo metu operos režisierius, nuolat garsėja ne tik savo įspūdingais, netradiciniais pastatymais, tačiau ir savo aikštingu ir itin reikliu charakteriu.

Baroko muzika pasaulyje išgyvena pakilimo laikotarpį, tačiau dažniau yra atliekama koncertų salėse, nei teatruose. Pasija, Didįjį penktadienį skaitoma Kristaus kančios istorija, amžių bėgyje keitėsi, tačiau visada turėjo teatrališkumo bruožų.

Šį kartą jos ėmėsi prancūzai kartu su Robertu Wilsonu. Jau vien tai intriguoja ir verčia nekantriai laukti premjeros.

Chatelet teatre Pasijos pagal Joną premjera įvyko kovo pabaigoje, sukėlusi begalę kalbų Paryžiaus muzikinėje visuomenėje, ir audringą kritikos reakciją. Būtų sunku įsprausti Wilsono teatrą į kokius nors konkrečius apibrėžimus, tačiau neabejotinas menininko talento įspaudas žaižaruoja postmodernaus teatro estetikoje ir struktūroje.

Judesys, žodis ir šviesa, neįprastas šių įprastų teatro komponentų maišymas, lemia naują, netikėtą, užburiantį sceninį vyksmą. Tai nepaprastos įtaigos pastatymas, nukeliantis žiūrovus į kitokią realybę.

Visą pastyminį parengiamąjį darbą Vilniuje atlieka R. Wilsono asistentas Jean-Yves Courregelongue iš Prancūzijos, su orkestru dirba Martynas Staškus, laukiame atvykstant Pasijos muzikinio vadovo ir dirigento Rolfo Becko iš Vokietijos, kostiumus sukūrė dailininkė iš Italijos Frida Parmeggiani, solo šokius - choreografė iš JAV Lucinda Childs.

Chorą parengė LNOBT choro meno vadovas Česlovas Radžiūnas.

Pasijoje dainuos mūsų operos solistai, sulauksime svečių. Vienas iš jų - Vilniaus publikai puikiai pažįstamas Johannes von Duisburg iš Vokietijos, kitas - LNOBT scenoje debiutuosiantis kontratenoras iš Didžiosios Britanijos Charles Humphries.

Šis reto balso solistas su pasisekimu dainuoja visoje Europoje su didžiausiais senosios muzikos ansambliais, yra The Kings Consort, Gabrieli Consort, Ulster Orchestra, Northern Chamber Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, St James Baroque Players ir Concerto Copenhagen kviestinis solistas.

Charles Humphries yra puikus baroko muzikos meistras ir žinovas, štai pavyzdžiui, 2008 m. Seišeliuose, tarptautiniame muzikos festivalyje, numatytas ne vien solisto dalyvavimas „Mesijo“ atlikime ir baroko muzikos rečitalis, tačiau ir jo paskaita apie baroko epochą Tarptautiniame konferencijų centre.

Spektaklių pradžia 19 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją