"Tai nuostabus jo darbo egzempliorius, puikiai išlikęs", - pareiškė trečiadienį "Christie's" aukciono muzikos instrumentų specialistė Jenifer Laredo per smuiko išbandymą, kurį atliko garsioji britų smuikininkė Priya Mitchell.

Violončeles ir smuikus gaminęs A.Stradivari gimė 1644 metais. Pasistatęs dirbtuves Kremonoje septintąjį XVII amžiaus dešimtmetį, jis dirbo čia iki pat mirties 1737 metais.

Jo išrasta smuiko konstrukcija tapo pagrindu visiems po jo pagamintiems smuikams. A.Stradivari smuikai apgaubti karališkos garbės skraiste; jo instrumentais buvo grojama Anglijos karaliaus Jokūbo II ir Mediči giminės dvaruose.

Dabar aukcionui pristatytas smuikas buvo pagamintas 1726 metais; jis vieneriais metais senesnis už parduotą Kreutzerio stradivarijų, kurio kaina - 947 tūkstančiai 500 svarų - lig šiol yra rekordinė. Brangiau jokiame aukcione nebuvo parduotas nė vienas muzikos instrumentas.

Lapkritį parduodamas smuikas ypatingas tuo, kad juo niekada negrojo joks muzikos profesionalas. Laimei, jo savininkai buvo ir smuiku rūpinosi profesionalūs kolekcininkai. Vienas jų buvo prancūzas Jean-Baptiste'as Vuillaume'as - garsus XIX amžiaus smuikų meistras.

Dabartinis savininkas, panorėjęs likti nežinomu, pastaruosius 20 metų grožėjosi smuiku su etikete "Antonius Stradivarius Cremonensis, Faciebat Anno 1726".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją