Vienos seniausių – Bernardinų – kapinės Vilniuje buvo įkurtos 1810 m. Po karo daugumos čia palaidotų mirusiųjų giminaičiai išvažiavo į Lenkiją arba buvo ištremti į Sibirą.

Vėliau sovietai kapines uždarė ir laikas jose sustojo. Paveldo specialistai sako, kad dėl šios priežasties Bernardinų kapinėse išliko beveik visi kelių šimtų metų senumo antkapiai.

Prieš trejus metus Vilniaus Bernardinų kapinės buvo įrašytos į gražiausių Europos kapinių sąrašą.

„Čia yra išlikę pirmųjų iš plytų statytų paminklų pavyzdžiai. Visoje Lietuvoje tokių galbūt vienas kitas dvarininkas galėjo pasistatyti, kuris atsivežė tas tradicijas iš Vakarų Europos. Tačiau įdomiausia tai, kad Vakarų Europoje jau tokių paminklų nebėra – jie yra išnykę savaime“, – sakė Kultūros paveldo departamento atstovė Audronė Vyšniauskienė.

Lietuvos ir Lenkijos fondai nutarė kapinėse restauruoti dalį paminklų. Dauguma jų ištrupėję, nes statyti iš prastų medžiagų, betono arba yra nukentėję nuo metalo vagių.

Minėdami Europos kapinių savaitę paveldo specialistai vilniečiams rengė ekskursijas, supažindindami, kas padaryta naujo.

Trečius metus gaivinamose kapinėse restauratoriai atkuria sunykusias paminklų detales, tvarkomas šlaitas. Kapines ketinama atnaujinti iki 2010 m. Kartu su lenkų filologais dar bus tiriami antkapių užrašai, kuriuose iškaltos raudos, surašyta mirusiųjų biografija, laiškai jiems.