Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureato, režisieriaus Oskaro Koršunovo teatras (OKT), laimėjęs savivaldybės dotaciją, kasmet gauna 300 tūkst. Lt. Tačiau teatralai priversti nuomotis sales ir per metus tam išleidžia trečdalį dotacijos.

„Mūsų teatras, gyvuojantis 8 metus, vis dar be erdvės, be pastato, ir neišgyventumėme, jei nuolat negastroliuotumėme. Štai ir šiandien, tiesą pasakius, išvykstame į Japoniją.

Lygiai tokie patys gastrolieriai, kokie mes būsim Japonijoje, esame ir čia, savo gimtajame Vilniuje“, – teigė Vilniaus miesto teatro OKT meno vadovas Oskaras Koršunovas.

Vilniaus savivaldybė teigia svarstanti galimybę tapti viena iš steigėjų, jei municipalinį teatrą pageidautų statyti verslininkai. Kultūros ministras Jonas Jučas sako, kad kol ant jo stalo nėra projekto, nėra ir kam skirti lėšų.

OKT direktorius Martynas Budraitis teigia ne kartą ieškojęs patalpų, kurias gavus būtų galima patenkinti bent minimalius teatro poreikius.

Teatralai kreipėsi į Kultūros ministeriją, kad ši meno įstaigoms išsaugotų Vilniaus Senamiestyje, šv. Jonų gatvėje, esančius Pacų rūmus.

„Jeigu ir ši erdvė bus taip „ramiai, gražiai“ perleista, perparduota, ir čia atsiras koks prašmatnus kazino ar parduotuvė, tai bus didžiausia gėda Vilniui, turinčiam tokią istoriją ir pretenduojančiam už dviejų metų tapti kultūros sostine“, – valdžią gėdino Vilniaus miesto teatro OKT užsienio reikalų vadybininkė Audra Žukaitytė.

Tačiau Susisiekimo ministerija juos perdavė „Lietuvos paštui“, o šis savo ruožtu ketina rūmus, kaip nuostolingus bendrovei, parduoti.

Jei valstybė nuspręstų rūmus susigrąžinti, dabar jau turėtų juos išpirkti. Istorinis pastatas vertinamas 20 mln. Lt.

Ant vienos rankos pirštų suskaičiuojami Lietuvos vardą užsienyje garsinantys teatro režisieriai, Nacionalinės premijos laureatai, susiduria su panašiomis problemomis: Eimantui Nekrošiui yra perduota tik nedidelė repeticijų salė, Jonas Vaitkus – laisvai samdomas menininkas.

Rimas Tuminas spektaklius stato Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre, Gintaras Varnas – Kauno valstybiniame dramos teatre.